The Musical Box: Läderbrallor och nitar

tisdag 1 december 2009

Läderbrallor och nitar

Mitt livs andra LP-skiva köpte jag 1974, Steppenwolfs For Ladies Only. En lite udda platta som inte alls har särskilt mycket med Born to be Wild att göra (bandets superhit från -68). Men skivan kom 1972, under en märklig tid. Den psykedeliska rocken hade några år tidigare kommit smygande från amerikanska västkusten och allt fler hoppade på trenden.

Nu var det väl knappast så att Steppenwolf hoppade på någon modefluga. John Kay lirade psykedelisk rock långt innan Atomic Rooster och Status Quo i England ens tänkt tanken. Därför är Steppenwolfs plattor från den här tiden spännande.

Första plattans Born to be Wild och Sookie Sookie står sig väl bland jämförbara hårdrocklåtar. Faktum är att jag tror Steppenwolf var lite stilbildande för grabbarna i läderbrallor och nitar. Det vete tusan om de inte uppfann läderbrallor och nitar.
Men de plattor bandet gjorde mellan 1969 och 1972 är något annat. I min samling har de hamnat på samma hylla som psykedeliska tungviktarna Jefferson Airplane, Fugs och The Flow.

Tyvärr är de skivorna svåra att få tag i idag. Givetvis går de att hitta på CD, men varför köpa b-klass när det finns på riktigt. For Ladies Only betingar ett pris på 150 spänn i begagnataffären och At Your Birthday Party, i min mening Steppenwolfs starkaste, får man hosta upp över 250 kronor för; om man vill ha originalpressningen med utviksomslaget, vilket man så klart vill.

Annars går det att köpa senare pressningar för en hundralapp. Det är den värd. Jag köpte min för det hyfsade priset av en krona, på en lagerutförsäljning i en rivningskåk på Barnarpsgatan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar