The Musical Box: Merlin - anonymt glamrockband

tisdag 22 december 2009

Merlin - anonymt glamrockband

MERLIN - MERLIN - 1974
När nya Queen, med Paul Rodgers som sångare, är ute och turnerar, står det en kille i bakgrunden och lirar gitarr.
Jamie Moses spelar andragitarr bakom Brian May. Om historien tagit en annan väg kunde han lika väl stått längst fram.
Moses var en gång i tiden medlem i det nu nästan helt bortglömda bandet Merlin. Ett brittiskt glamrockband som 1974 släppte en enda platta.
Jag blev minst sagt förvånad när jag såg att plattan fanns tillgänglig för nedladdning från Pirate Bay. Det hade jag aldrig trott. Jag köpte mitt ex någon gång i mitten av 70-talet och har sedan dess aldrig sett den ute i någon affär.
Men det är klart. Skivomslaget kan förvilla. Där står nämligen medlemmarna snyggt uppställda och utklädda ungefär som Flamingokvartetten eller Ingemar Nordströms. Den kan av den anledningen inte varit lättsåld.
Så det är kul att någon där ute i cyberrymden nu upptäckt detta lysande band och dessutom lagt ut den för nedladdning. Tur är väl det, för LP-skivan lär vara skitsvår att få tag på.
Bakom de stora glamrockbanden i England, Bowie, T. Rex och Mott the Hoople, kryllade det av rockgrupper. Merlin var ett av dem som försökte slå sig fram i den stenhårda konkurrensen. Det gick inte särskilt bra, Merlin har ju knappast blivit ihågkomna och deras låtar spelas aldrig i radio. Det är synd. Merlin var betydligt bättre än många andra. Plattan (CBS 80338), går fortfarande att spela och håller faktiskt hela vägen, även om glamrockgenren i sig numera är tämligen uttjatad.
Put My Spell On You är glamrock när den är som bäst, Marina borde blivit en lika stor superhit som Roll Away the Stone, och Gypsy är riktigt tung hårdrock. Kanske var det för att Merlin aldrig gick hela linan ut som det aldrig lyckades. En del låtar går i samma stil som spacerockmästarna UFO, Budgie och Hawkwind. Det spretar en hel del, men låten Space Rider borde blivit ihågkommen.
Som alltid när det gäller såna här band är uppgifterna knapphändiga. Men Merlin bildades i alla fall 1973 ur ett band som hette Madrigal. Efter att plattan kom ut fick Merlin åka med David Essex på turné. Strax efter det bröts dock gruppen upp och medlemmarna försvann in i anonymiteten. Jamie Moses spelade en tid med bandet Royce tillsammans med bland andra Nigel Benjamin (Mott). Och nu står han alltså på de stora scenerna tillsammans med Brian May. Så kan det gå.

Nr: 18/2222

Bilden är hämtad från baksidan på LP:n som gavs ut 1974.

2 kommentarer:

  1. Har den här plattan (är skyldig till uppladdningen på TPB) och tycker den är kanon för en gammal glamrockare

    SvaraRadera
  2. Den instrumentala delen av 3:e låten på andra sidan låter som hämtad från Pink Floyds "Dark Side Of The Moon".
    Helt klart godkänd platta!

    SvaraRadera