The Musical Box: Indiepop från Skottland

torsdag 14 januari 2010

Indiepop från Skottland

Här kommer något helt annorlunda. En platta som kanske kan vara intressant för synthfantasterna. I min samling finns en skiva med bandet Jih, Shadow to Fall från 1986. Jag hittade den på en lågprismarknad någon gång i mitten av 1990-talet och gav en tia för den.

Skotsk indiepop kan man väl lite käckt dra till med. Eller snarare deppig indiepop, på gränsen till synthpop, lite Joy Division och kanske till och med Depeche Mode. Ganska alldagligt med andra ord. Jih skapar en lugn platå med små toppar av uppsluppenhet och yra, men utan den skarpa smärta som uppstår av självständigt tänkande...lite finare uttryckt...

Jih, med sångaren McNally, gav ut en LP samt tre eller fyra singlar. De jag hittat ute har samtliga varit maxisinglar, bland annat This Gift. Så troligen var musiken tänkt för diskotekens dansgolv. Så verkar det inte ha blivit. Det lilla skivbolaget Breadht of Vision från Dundee lyckades aldrig lansera de här lokala rockhjältarna utanför Högländerna.

Några ytterligare uppgifter om bandet har jag inte fått fram, förutom det som finns på skivomslaget.
Dave Ball från Soft Cell har emellertid producerat en del av låtarna på plattan. Dessutom är Virginia Ball med och spelar violin på en del låtar.
LP:n finns ute till försäljning på flera internetsajter. Men den är mycket ovanlig och kostar därefter. Räkna med minst 250 spänn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar