The Musical Box: The Who och CSI

fredag 15 januari 2010

The Who och CSI

När man hör intromusiken till CSI New York eller Miami, kan man inte tro att den musiken gjordes för nästan 40 år sedan.
Låtarna, Baba O´Reilly och Won´t Get Fooled Again, är hämtade från The Whos platta Who´s Next från 1971. En skiva som kom när bandet stod på sin absoluta höjdpunkt.

Townshend och Daltrey hade precis lämnat den brittiska 60-talsrocken bakom sig och skapade nu ett eget sound.
Låtar som Baba O´Reilly, Won´t Get Fooled Again och Behind Blue Eyes var 1971 långt, långt före sin tid och gick långt över det accepterade och den annars så snälla brittiska popen.

Det var något helt nytt, nästan skrämmande, på gränsen till progressivt och experimentellt och som borde kunna utlöst en dansepidemi utan gränser. En sjukdom som inte ens heliga källor skulle kunna bota.
Bakom det unika soundet låg också trummisen Keith Moon. Han var 1971 vildare än någonsin och var (enligt Daltrey) som en jetmotor på scenen och det sade allmänt att han kunde spela snabbare än en kulspruta.

Mitt exemplar av Who´s Next är fullständigt sönderspelad. Den är repig och mer än lovligt knastrig. Men det är så gamla superplattor ska låta, det lever jag gärna med.

Ps. Intromusiken till CSI Las Vegas är låten Who Are You, hämtad från skivan med samma namn.ds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar