The Musical Box: Daydream Believer

onsdag 10 mars 2010

Daydream Believer

Daydream Believer är en av världens mest spelade poplåtar. Från första skivsläppet till idag har amerikanska radio-dj:s lagt den på skivtallriken över en miljon gånger. Den har funnits med i reklamkampanjer och tv-reklam och har spelats in av mängder med artister. Låten har genom åren funnits med på hur många topplistor som helst.

Amerikanska pojkbandet The Monkees, som började som en tv-serie, släppte singeln 1967 och låten fanns med på LP:n The Birds, the Bees & the Monkees som kom 1968.

En ganska enkel sak, melodiös pop rakt och ohämmat härmad från den brittiska popvågen. John Stewart, som skrev låten, hade träffat rätt. Men han anade nog aldrig att den skulle bli så stor.
Det anade inte producenterna bakom the Monkees heller förresten, som först var tveksamma.

Att de till slut ändrade sig och lät bandet spela in låten, är knappast något de ångrade. Det man idag kommer ihåg The Monkees för är Daydream Believer, och möjligtvis I´m a Believer, skriven av Neil Diamond 1966.
Kevin Rowlands i Dexys Midnight Runners gjorde förresten en cover på Daydream Believer. Den ska jag försöka leta reda på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar