The Musical Box: Busrockare med vildsvinsblod i ådrorna

söndag 16 februari 2014

Busrockare med vildsvinsblod i ådrorna

HURRIGANES – ROADRUNNER – 1974

Hurriganes, älskade Hurriganes. Folkparkrockens giganter, rockmytens eviga försvarare och de sanna arvtagarna till Burken & Rockfolket och Rock-Ragge.
Hurriganes var äkta. Finska rockers, raggar-rockers, busrockare med vildsvinsblod i ådrorna. Och så hade de en förbannat bra gitarrist i Pekka ”Albert” Järvinen, som räddade dem i varenda låt.

Hurriganes – som inte är nån felstavning av Hurricanes – hämtade sina förebilder från så långt tillbaka i tiden att det numera nästan känns olustigt, 50-talet; Elvis Presley, Buddy Holly och Gene Vincent var deras hjältar.

Kanske var de, helt omedvetet, Finlands svar på den brittiska pubrocken. Roadrunner är Hurriganes andra album och var den LP som gjorde bandet känt utanför Helsingfors.

Det var den skivan som gjorde att de fick turnera genom Sverige varv efter varv och leva rockmyten till långt in på 80-talet.

Folk älskade dem när de kom till folkparken och småklubbarna, för det var oftast på såna ställen de spelade. Det arvet togs efter det upp av storheter som Boppers och Refreshments. Hurriganes ande lever vidare.
På den tiden var Hurriganes brutala och farliga, raggarnas hjältar. Nu för tiden är Roadrunner bara sagolik och minst sagt charmig root-rock.

Här finns flera av Hurriganes allra största låtar; Get On, Hey Groupie, The Phone Rang och några alldeles fantastiska covers; Slippin´And Slidin´, Tallahassee Lassie och instrumentala In The Nude.

Nr: 982/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar