The Musical Box: Kielgasten släpper inte greppet

lördag 8 februari 2014

Kielgasten släpper inte greppet

KIM LARSEN – KIELGASTEN – 1989

Jag har aldrig varit på rockklubben Kielgasten i danska Holstebro. Men de kvällar det spelar band där kostar det ungefär en hundring att komma in och då får man en öl på köpet. Det har jag kollat på deras hemsida.
Men det är kanske inte så intressant om man nu bor i norra Småland och åker till Danmark en gång ungefär var femte år. Men om jag säger att det var från det stället Kim Larsen tog namnet till sin LP från 1989, då blir Kielgasten så klart genast mer spännande. Särskilt då det är ett riktigt bra Kim Larsen-album. Ett av hans bättre vågar jag nästan påstå.

Kielgasten är Kim Larsens första – och vad jag vet enda – konceptalbum. Skivan blev sedan också musikal där den gamle gasolinsångaren själv var med och spelade.

Vad musikalen och konceptalbumet egentligen handlar om är kanske inte så intressant.

Men att den skildrar skuggsidan av livet och de existenser som lever där är ganska givet.

Kim Larsen kan konsten att i sin musik teckna det lite melankoliska och sorgliga. Men han gör det med humor och värme, därför blir det aldrig patetiskt.

Musiken på LP:n Kielgasten kastar sig inte över folk och begär att få uppmärksamhet. Men när den väl fått greppet släpper den ogärna taget.

Den har inte mycket gemensamt med Kim Larsens tidigare skivproduktion, men det är en LP jag absolut kan rekommendera.

Nr: 1856/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar