The Musical Box: Midnight Oil på gränsen till punk

tisdag 18 februari 2014

Midnight Oil på gränsen till punk

MIDNIGHT OIL – MIDNIGHT OIL – 1978

Jag kan ana Johnny Rottens desperata uttryck och en solklar influens från den brittiska new wave-scenen i Midnight Oils första platta. Om jag säger Buzzcocks hoppas jag att en och annan förstår vad jag menar.
Lägg sedan till en kraftfull dos australisk pubrock, Tazmanian Devils till exempel, och en synnerligen spretig hårdrockgitarr. Nej, australiska Midnight Oils debut har absolut inget med deras välkända Diesel & Dust eller Blue Sky Mining att göra.

Här finns ingen skräddarsydd arenarock eller minsta tendens till synthar. Det är rå och vass rock. New Wave är det absolut, på gränsen till punkigt.

En riktigt kul platta som kan stå på egna ben om den vill. Ett exempel på hur bra australisk rock, punk och new wave verkligen var i slutet av 70-talet. Något som vi på norra halvklotet knappt hade en aning om då.

Den fungerar också alldeles utmärkt som kontrast till Midnight Oils senare och mer berömda album. Den udda och knepiga kusinen från landet som ingen egentligen vill kännas vid.

För som jag minns det – efter att Diesel & Dust slagit rekord på alla försäljningslistor – började även tidigare plattor med Midnight Oil att dyka upp i affärerna här i Sverige – men inte deras första album...som förmodligen ansågs vara för annorlunda. Vilket den fortfarande är..

Nr: 1861/2222

5 kommentarer:

 1. Det har ju inte med just den här skivan att göra med hur sorterar du dina skivor? jag ser den gula lappen på cdn,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget särskilt avancerat. Men jag har insett att man måste ha lite ordning på skivorna när de börjar bli rätt många...
   I hyllan står de i bokstavsordning (och är jag riktigt pedantisk ställer jag dem där efter utgivningsår, men så är det bara för vissa artister...).
   Skivorna och CD-skivorna numrerar jag i den ordning jag köper dem, LP för sig och CD för sig.
   Men efter att jag börjat rensa ut skivor stämmer inte numreringen med den kronologiska ordningen, skivor jag köpt senare har så att säga fått "ta över" lediga nummer. Därför kan ibland skivor från senare år ha lägre nummer än gamla 70-talare...
   För att hålla ordning på dem har jag alla nedskrivna i vanliga excel-ark (i nummerordning), cd för sig och LP för sig. Där lägger jag in så mycket info som jag tycker är nödvändigt, som artist, albumets namn, utgivningsår, skivbolag, skivnr, osv. Det tog lite tid att skriva in alla skivor, men tycker jag det var värt besväret, nu har jag rätt bra koll på vad jag har eller inte.
   Hoppas det var svar på din fråga.

   Radera
  2. och just det. Jag sorterar soloartister på efternamn, Jeff Lynne står tex på L och inte på J (och inte vid sidan av ELO-skivorna heller).

   Radera
  3. Tack det var ett utförligt svar, det är ungefär så som jag gör själv, bokstavsordning, utgivningsår, exel och nu har jag börjat lägga in det hos Discogs också. då jag numera uteslutande har cd ( jaja, jag vet....) så har jag ursprunglig utgivningsår och cd-år.
   Tycker bara att det börjar bli riktigt trångt att få in nyköp i hyllorna när när skall ha in dem i bokstavsordning och tänkte du kanske hade ett annat system.
   Tom Petty på P
   Tom Petty & the Heartbreakers på T

   Radera
  4. Det där med trängsel har jag löst genom att rensa ut sånt jag inte lyssnar på längre...
   Har funderat på Discogs...men tror det kan bli mycket jobb.

   Radera