The Musical Box: Jane återanvänder gamla riff

onsdag 12 februari 2014

Jane återanvänder gamla riff

JANE – AT HOME – 1976

Man skulle kunna vara lite finkänslig och säga att Jane på sin liveplatta At Home är sparsamma med finesserna. Andra skulle säkert kunna hävda att de var enkelspåriga och malde på i ungefär samma stil – och gitarriff – hela tiden.
Det är sant. At Home visar tydligt att Jane har ett antal riff och melodislingor som de återanvänder gång på gång. Ibland blir det svårt att skilja låtarna åt – och då menar jag inte bara på den här dubbeln – samma riff kommer tillbaka.
Detta skulle kunna göra den här inspelningen till ruskigt tråkig lyssning. Men så är det inte alls. Jane har nämligen också förmågan att variera de där ackorden så att det ändå – trots vissa likheter med annat material – blir intressant. Det är till och med så att den där likformigheten ibland gör det extra spännande.
När skivan väl ligger på tallriken går det inte att sluta lyssna. Musiken blir till slut nästan hypnotisk. På sina ställen pinkfloydisk. Det gör inget att publiken bara finns någonstans långt i bakgrunden.

Jag gillar de där fläskiga hårdrocksriffen och jag gillar alldeles extra vad keyboardisten Manfred Wieczorcke håller på med. Det är vråltunga grejer!

Det är anledningen till att jag tycker At Home är ett riktigt bra livealbum, även om det inte går in på listan över de allra bästa.

Nr: 1296/2222

2 kommentarer:

  1. Skulle vara roligt med en lista på de i ditt tycke bästa live-albumen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, låter som en rolig grej. Ska börja fundera...

      Radera