The Musical Box: ”Det här låter inte som Allman Brothers”

söndag 16 mars 2014

”Det här låter inte som Allman Brothers”

ALLMAN BROTHERS BAND - REACH FOR THE SKY - 1980

Reach For The Sky är en mindre omtalad skiva av Allman Brothers. Allmusic.com bevärdigar den bara med en enda mening, ”The second album from Allmans Mach Two shows them holding their own, wearing their influences (especially gospel) a bit more on their sleeves, and even coming up with a minor single in "Angeline."
Och det fanns inte en enda läsarrecension på Amazon.com när jag kollade senast, vilket kan tyckas märkligt. Allman Brothers räknas ju ändå in bland supergrupperna...

Men tur är väl det. Reach For The Sky är svår att ta till sig. Det är till och med så att det kan uppstå någon form av avsky eller rent av hat. För det här låter inte som Allman Brothers. Skivan har inget med bandets monsterskivor på 70-talet att göra.

Den har inte några större likheter med sin föregångare, någorlunda hyllade Enlightened Rogues, även om man säkert kan hitta tendenser där som Betts och Gregg Allman tagit med sig till uppföljaren.
Däremot går det utan tvekan att hitta paralleller till andra skivor från det tidiga 80-talet, som nu för tiden inte heller har särskilt gott rykte. Jag tänker då närmast på Doobie Brothersalbum som One Step Closer och Minute By Minute. Och eventuellt också Steely Dans Gaucho...

Nej, det vete tusan vad som flög i Allman Brothers 1980. Reach For The Sky kan inte vara nån rolig upplevelse för en gammal sydstatsrocker. Det är som Allmusic.com säger, gospel...uppblandat med en hel del soulpop och lite mellanmjölkscountry.

Ett och annat gitarrsolo från Betts och ett (1) fläskigt trumsolo hjälper inte ett dugg. Är det här den enda Allman-skiva du har i din samling har du haft otur.

Nr: 1351/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar