The Musical Box: Minimalistiskt av Flash And The Pan

söndag 9 mars 2014

Minimalistiskt av Flash And The Pan

FLASH AND THE PAN – HEADLINES - 1982

Flash And The Pans tredje album är synnerligen svår platta att få tag på...som CD. Den gavs tydligen bara ut i några få promotionexemplar. Med andra ord missar en hel generation musiklyssnare detta spännande album. Däremot är den ganska enkel att hitta på vinyl. 
Priserna för cd-skivan är hisnande. Jag har sett den ute till försäljning för 1500 dollar (!), men jag har också sett priser på runt 2000 kronor.

Då är det väl tur att jag har den på vinyl i stället. Den kan man hitta för en tjuga. LP-skivan låter dessutom förmodligen mycket bättre...

Headlines anses dock inte vara någon av Flash And The Pans bättre album. Det håller jag delvis med om. Den går till exempel inte att jämföra med debutplattan från 1979 eller Lights In The Night från 1980.

Det var skivor där George Young och Harry Vanda var på riktigt spelhumör och kom upp med den ena smarta melodislingan efter den andra. Den enda låt från Headlines som eftervärlden troligen kan relatera till är Waiting For A Train, som blev duons största hit efter Hey St Peter.

Därmed inte sagt att Headlines inte är intressant. Åtminstone borde den vara det för Flash And The Pans fans. Här tar nämligen Vanda och Young ett halvt steg tillbaka mot det nästan minimalistiska och enkla.

Det handlar egentligen bara om Vanda på gitarr och AC/DC-brorsan Young på synth. Jag misstänker också att de inte har med nån trummis, det låter väldigt mycket trummaskin om soundet.

Man skulle nästan kunna påstå att Flash And The Pan går hela varvet runt. Musiken blir så simpel att det nästan blir bra.

Skivan har ett rent och rakt sound som idag förmodligen är ohyggligt svårt att skapa i en studio på grund av alla tekniska möjligheter som numera finns, men i början av 80-talet förmodligen ansågs ganska ”billigt”. Av nån anledning är det därför jag gillar den här plattan.

Nr: 899/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar