The Musical Box: Zappas ”crew slut” tillbaka

söndag 2 mars 2014

Zappas ”crew slut” tillbaka

FRANK ZAPPA – SHIP ARRIVING TOO LATE TO SAVE A DROWNING WITCH – 1982

Zappas ”crew slut” från Joe´s Garage kom tillbaka, precis lika korkad och kåt som vanligt. Nu är hon Valley Girl och fnittrar sig igenom hela låten, som är höjdpunkten med SATLTSADW.

Vilket sagolikt namn förresten. Hur kan nån komma på att döpa en LP till något sådant? Men man får aldrig reda på varför båten aldrig hann fram. Mycket irriterande! ”But it doesn´t matter anymore, she´s on the ocean floor”...
SATLTSADW är en ganska typisk tidig 80-talare från Frank Zappa. Redan i första textraderna i första låten går han över gränsen, här finns ett antal blixtrande gitarrsolon...och några rätt frustrerande också...och så är alltså hans crew slut och catholic girl tillbaka (men The Central Scrutinizer slipper vi).
En helt okej platta givetvis även om det knappast är vad man kan kalla en ”social LP”, alltså en sån sak som folk snackar om runt fikaborden på jobbet. Det är mer en LP för fansen och de som möjligtvis inte fått nog av Zappas elakheter och cynismer efter album som Joe´s Garage, Sheik Yerbouti och You Are What You Is.

SATLTSADW går på i samma anda, men gör utöver det kanske några djupdykningar som bara Zappas närmaste vänner klarar av. Valley Girl är lysande, liksom No Not Now och Teen-age Prostitute.

Men de instrumentala (gitarr!) styckena är inte heller dumma, tänker då närmast på sista delen av titelspåret samt avslutningen av I Come From Nowhere.

Nr: 1818/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar