The Musical Box: Soulfunk i en svensktoppsback

måndag 31 mars 2014

Soulfunk i en svensktoppsback

RUSTIX – BEDLAM – 1972

Bedlam är en riktigt sjysst soulfunkplatta från det tidiga 70-talet. Som om man geggat ihop Rare Earth (bandet alltså, inte skivbolaget...som förvirrande nog är det bolag som gett ut den här LP:n) i samma skål som Earth Wind & Fire och sen tillsatt lite cayennepeppar, flingsalt och en nypa amerikanska evergreens...tänk Dean Martin...
Men att det verkligen behövdes ännu en version av I Heard It Through The Grapevine kan de försöka lura i nån annan än mig. Det går jag inte på. I det fallet hävdar jag Creedence...men är helt säker på att soulfantasterna nu gallskriker Marvin Gaye.

Men det finns ju andra rätt bra låtar på skivan; Feelin´ Alright, I Can´t Make it Without You och några till. Okej, lite smörigt kanske, men jag nämnde ju faktiskt Earth Wind & Fire redan i ingressen...

Och så måste de ju leva upp till sina scenkläder eller vad man ska kalla det. Jag vet inte hur en sådan utstyrsel tolkades i USA i början av 70-talet, men här i Sverige börjar ju svensktoppsvarningen vibrera direkt.

Men dansband är det definitivt inte, inte ens ett uns country. Jag hittade förresten skivan i en svensktoppsback på en loppis. Den som sålde den trodde säkert att de här gossarna kom från Vara, Herrljunga eller kanske Eskilstuna och en gång i tiden siktat på svensktoppen...eller åtminstone på att få spela i Huskvarnas folkpark.

Men där kan jag med säkerhet säga att Rustix aldrig varit. Nä, amerikanska västkusten är mitt tips.
Sjysst skivomslag förresten, det är sällan man ser sådana. Den finns med vanligt fyrkantigt omslag också, men den här är ovanligare.

Nr: 1555/2222

2 kommentarer:

  1. Lustigt att läsa om denna skiva i samband med Huskvarna. Jag har nämligen en gång köpt den just där. Om jag minns rätt var det någon bensinstation strax utanför Huskvarna som av någon anledning hade ett par backar lp-skivor i ett hörn, och där plockade jag upp denna för några kronor. Måste ha varit i mitten av 70-talet, så jag var väl en 13-14 år. Och anledningen till att jag plockade den var dumt nog att jag nyligen läst någonstans om Cozy Powells band Bedlam, så jag tänkte att detta kanske på något vis hade med dem att göra. Tyckte plattan var rejält kass och hade inte kvar den i den begynnande samlingen särskilt länge. Nu i vuxen ålder har jag köpt in den igen eftersom jag samlar på Rare Earth-etiketten. Tycker fortfarande inte att den är speciellt bra. De gjorde ju två plattor på Rare Earth, och den andra är betydligt bättre.

    SvaraRadera
  2. Ha, ha. detta är inte möjligt, jag köpte också den här skivan i Huskvarna, men på en loppis.
    Mitt skivköp grundade sig dock bara på Rare Earth-etiketten.
    Inte heller nån av mina direkta favoriter. Men känner nog att jag får hålla ögonen öppna efter den där andra plattan också. Det är ju snart skivmässa igen...i Huskvarna.

    SvaraRadera