The Musical Box: Bra drag från början

söndag 17 mars 2019

Bra drag från början

SLADE – SKWEEZE ME PLEEZE ME – 1973

Cum On Feel The Noize var den första Sladelåt som gick upp på förstaplatsen nredan första veckan efter den släppts. När uppföljare skulle väljas ville Jimmy Lea och Noddy Holder satsa på jazziga Kill ´em At The Hot Club Tonite, men skivbolaget sa Skweeze Me Pleeze Me.

Det var nog rätt tänkt, visserligen är Kill ´em en rätt kul låt, men någon listetta hade det aldrig blivit. Skweeze Me Pleeze gick däremot samma väg som Cum On Feel The Noize, raka upp till toppen där den sen höll sig kvar i tio veckor.

För mig är det en sån där oumbärlig sladelåt som jag minns från den allra första LP-skiva jag köpte, Sladest. Det är kanske inte sofistikerat, men det bra drag från första varvet på 45:an.

Skweeze Me Pleeze Me har rötterna i pubrock och rock´n´roll, det svänger något helt galet, men inte lika mycket som Mama Weer All Crazy Now (men det var det få sladelåtar som gjorde).

Det var inte bara jag som gillade låten 1973. Skweeze Me Pleeze Me gick upp på toplistan i flera europeiska länder, dock inte Sverige. Men i Norge tog den sig upp till tredje plats.
Under avdelningen ”udda” kan jag berätta att James Last gillade låten så mycket att han gjorde en egen version av den på sin platta Non Stop Dancing 1974. Särskilt många andra covers av låten finns inte, även om finska sångerskan Muska redan samma år Slade gav ut den tog med låten på sitt första album där den fick namnet Sä oot Pliisu.

Var tog då Kill ´em At The Hot Club Tonite vägen? Nja, den låten fick aldrig plats på nån av Slades fullängdare. Däremot hittar man den på baksidan till de europeiska pressarna av Skweeze Me Pleeze Me.

Nr: 137/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar