The Musical Box: Modsversionen av Madness

måndag 25 mars 2019

Modsversionen av Madness

MERTON PARKAS – FACE IN THE CROWD – 1979

Skivomslag från det sena 70-talet med svårmodiga unga män är alltid lovande. Oftast betyder det new wave. Jag hittade skivan för en tia på en loppis, hade aldrig hört talas om bandet, köpte den på grund av omslaget och för klisterlappen uppe i högra hörnet, Musikgränden i Jönköping.
Göran på Musikgränden hade näsa för bra plattor och nya grupper och artister. Jag kan inte räkna upp alla bra tips han kom med genom åren. Jag kan väl inte påstå att Musikgrändens klisterlapp alltid är en garanti för kvalitet, men ibland får man gå på känsla.

Att Merton Parkas dessutom hämtade sin inspiration från mods gick inte att missa, parkas hörde ju till modsens uniform. Senare fick jag veta att bandet kom från Merton i London. Sen tycker jag ju att killen längst fram på bilden är ganska lik Pete Townshend, och sånt är alltid meriterande.
Face In The Crowd är en riktigt kul platta. Merton Parkas gillar gitarrer, soundet är maffigt, gitarrbaserat halvstökigt och väldigt mycket new wave i Elvis Costellos anda. Bara det är kul. Men när sen Merton Parkas adderar Madness skasound och fräcka beats blir den här skivan ännu roligare att lyssna på.

På något sätt letade de upp det mest intressanta från det sena 70-talets popvärld och lyckades också förena det på ett spännande sätt. Modsversionen av Madness menar musiksajten All Music, vilket är en bra jämförelse.

Lite ironiskt kan man också konstatera att Merton Parkas klarade av att hålla sig utanför det absoluta rampljuset. Trots att skivan genererade ett flertal singlar, som fräcka Plastic Smile, skalåten Give It To Me Now och You Need Wheels fick Merton Parkas aldrig det där stora erkännandet som de säkert eftertraktade. Det blev bara en LP.

I stället är nog bandet i historieskrivningen mest välkänt för att sångaren Mick Talbot senare bildade Style Council tillsammans med Paul Weller.

Nr: 1524/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar