The Musical Box: Jubileumskyssar från MNW

tisdag 12 mars 2019

Jubileumskyssar från MNW

KYSSAR FRÅN MNW – 1989

Skivbolaget MNW fyller 2019 50 år. När de första 20 åren firades, från 1969 till 1989, gavs den här dubbel-LP:n ut, och såldes tacksamt till priset av en. På den tiden var MNW, Musiknätet Waxholm, ett av Sveriges viktigaste skivbolag för den svenska alternativa muskrörelsen. Så att de gav ut en samlingsplatta med sina främsta var så klart stort.
För den som är intresserad av den svenska musikkrörelsen, alltså den svenska proggen, är det här en intressant skiva. Sillstryparn till exempel, alltså Ulf Dageby, som under psuedonym spelade in protestsingeln Doing The omoralisk schlagerfestivalblues. Redan på den tiden hade nämligen schlagerfestivalen blivit alldeles för mycket...
Redan i mitten av 70-talet var det en omöjlig skiva att få tag på. Det var nog Kyssar från MNW som såg till att den fortfarande lever i minnet hos åtminstone några få,mig bland annat...tillsammans med en hel del andra nu bortglömda storheter. Nynningens För full hals nu till exempel. Eller magiska Babylon Blues, Bröderna Brothers och Stockholms Negrer. Strindbergs och Tant Strul.
MNW var dock inga direkta beskyddare av de okända och små. Kyssar från MNW innehåller också låtar med Peter Lemarc, Hoola Bandola, Eldkvarn, Wilmer X, KSMB, Nationalteatern, Blå Tåget och Mikael Wiehe.

Idag för MNW en tynande tillvaro. Företaget ägs efter diverse turer numera av Bonniers och ägnar sig bara åt att släppa återutgivningar från sin katalog.

Nr: 729/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar