The Musical Box: Long way back from Torsvik

torsdag 28 mars 2019

Long way back from Torsvik

HORSEHEAD UNION – IN CONTROL – 2014

In Control var andra och sista plattan från Jönköpings hårdrockdemoner Horsehead Union. Dem var en frisk källarfläkt i Jönköpings undergroundrockvärld.
Frisk och frisk förresten, liten unken, inpyrd av nattgammal cigarettrök och utspilld öl var nog doften närmare bestämt. Det är dock i rockvärlden synnerligen uppfriskande och exakt så det ska lukta om ett rockband. Dock stinker det inte hästskit, det sista hästhuvudena ägnade sig åt var definitivt inte country.

Jag hade gärna sett slash hört mer från det här bandet. Sångaren Erik Linder, som kom in i bandet strax efter debutskivan, tillförde Horsehead Union en dimension till, vidgade vyerna både mot progressiv hård rock och bluesrock.

Därmed inte sagt att första plattan skulle vara av lägre kvalitet, den hade andra tillgångar. Long Way Back from Torsvik är naturligtvis en låttitel som känns lite extra. Torsvik* är ett industriområde strax söder om Jönköping där det kryllar av företag och fabriker.

Många jönköpingsbor har därför haft sina första jobb där, många jobbar där fortfarande. Låten är inte skivans allra fräckaste spår, på samma sätt som att Torsvik inte är Jönköpings mest attraktiva område. Men jag gillar den ändå, mest för att den är så typisk Horsehead Union.

De bästa låtarna på denna CD, när bandet splittrats hade de så klart varken råd eller intresse av att ge ut skivan på vinyl, hittar man givetvis bland de första spåren. In Control förresten – kan man ana ett spår av ironi där?

Nr: onumrerad, ingår i min jönköpingssamling

* Uttalas "Tossvijk"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar