The Musical Box: Elephant Candy är bubblegumpop

torsdag 21 mars 2019

Elephant Candy är bubblegumpop

ELEPHANT CANDY – THE FUN AND GAMES – 1968

En jobbig platta det här. Som all bubblegumpop blir det gärna för mycket av allt. För tjatiga låtar, för mycket gälla röster och ambitionen att framstå som så roliga att det bara blir fånigt.
Nu påstod visserligen texasbandet Elephant Candy själva och andra i bandets närhet att det verkligen inte handlade om tuggummipop. Att hitlåten Sadie hade mer substans än så. Att det var garagerock.

Men nix, Sadie är definitivt en bubblegumlåt i precis samma anda som Lemon Pipers Green Tambourine, gamla Ohio Expresshits som Yummi Yummi Yummi, Mercy och Chewy Chewy, eller 1910 Fruitgum Companys superhit Simon Says. Den har den psykologiska effekten att låta ohyggligt trevlig och rolig, men att efter bara några lyssningar bli ganska tjatig.

Samma gäller skivans andra hitlåt, The Grooviest Girl In The World. Den tredje låten på The Fun And Games man kan ägna lite funderingar över är låten Elephant Candy, som inte är någon bubblegumpop utan en ganska uppfriskande popmelodi i amerikanskt rakt nedstigande led från till exempel Beach Boys.

Vad namnet Elephant Candy syftar på har också diskuterats i bubblegumkännarkretsar (jo, det finns sådana). Där spekuleras det i att det skulle kunna vara en omskrivning för någon slags illegal narkotisk drog.
Min Elephant Candy-LP, köpt på South End Records i Jönköping, är just nu undantaget som bekräftar regeln i min skivsamling. Det är annars flera år sedan jag gjorde mig av med mina bubblegumalbum med Lemon Pipers, 1910 Fruitgum Company och Ohio Express, trött på att de inte gav någonting mer än det ett första intryck. Jag är rädd för att samma gäller Elephant Candy också.

Nr: 1448/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar