The Musical Box: Första skivan från hippiekollektivet Amon Düül

måndag 4 mars 2019

Första skivan från hippiekollektivet Amon Düül

AMON DÜÜL – PSYCHEDELIC UNDERGROUND – 1969

Psychedelic Underground anses vara det allra första krautrockalbumet. Redan innan denna LP spelades in hade tyska hippiekollektivet Amon Düül splittrats i grupperna Amon Düül och senare betydligt mer omtalade Amon Düül II.
Musikerna i sällskapet insåg tämligen snabbt åt vilket håll det var på väg strax efter idén om att spela in en skiva kläckts under någon nattlig session. De insåg förstås att det bara kunde gå åt ett håll, och hoppade därför av och bildade eget, Amon Düül II.

Det är alltså det kvarvarande hippiekollektivet Amon Düül som står bakom Psychedelic Underground. Det finns mycket att säga om detta album, eller inget alls. Men det är i alla fall en synnerligen märklig, och tekniskt usel, men minst sagt legendarisk inspelning (om den gjordes i slutet av 1968 eller början av 1969 har medlemmarna olika minnen av).

Det bästa från inspelningen samlades på Paradise Underground. Men denna enda inspelningssession födde ytterligare tre album, Collapsing, Disaster och Experimente, vars namn alla är talande för typen av material på de skivorna. En annan hyfsat bra kollektiv platta (nåja) blev det dock, Paradieswärts Düül, som dock spelades in vid ett annat tillfälle.

Jag är tveksam till om det som finns på Paradise Underground verkligen är lyssningsbart. Låtarna är obeskrivligt jobbiga att ens försöka förstå sig på. En jämförelse - det är naturligtvis betydligt mer ”musik” här än på Lou Reeds Metal Machine Music, men är lika knöligt att lyssna på.
Det går att urskilja trummor, bas, akustiskt gitarr, tjut, vissa sånginsatser och en mumlande kör samt att temat förmodligen är österländska rytmer. Men vad rasslet i bakgrunden är kräver en koll på konvolutets baksida (enligt detta handlar det om elgitarr, kongas, piano, samt maracas och diverse andra rytminstrument som gurka och triangel). Att detta album på något sätt var musikaliskt viktigt för utvecklingen av rockmusiken i Tyskland och Europa kan nog avskrivas direkt.

Nr: 1441/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar