The Musical Box: ”Fanskapet måste ut”

lördag 24 april 2010

”Fanskapet måste ut”

Som en mager strykarkatt smög sig 10cc in i skivsamlingen, klättrade upp och sträckte ut sig i värmen bakom stereon. Till en början var det rätt trevligt, Sheet Music och debutalbumet med Donna och de där andra låtarna gick ju att lyssna på.

How Dare You? var också rätt spännande, I´m Mandy Fly Me och Arts For Arts Sake var hyfsat intressant experimentell pop.
Men kattjäveln blev allt mer hemmastadd och började ta sig ton.

Och de där hårbollarna den spydde upp, Deceptive Bends och Bloody Tourists, var faktiskt rätt äckliga. När den började klösa på baksidan av den gröna sammetssoffan, så att stoppningen yrde i hela rummet, insåg jag att fanskapet måste ut.

Men den klättrade högst upp i hyllan och begärde med högdragen min att bli serverad räkor och lax i stället för vanlig kattmat. Det enda den åstadkom var ospelbara Look Hear och Ten Out of Ten.
För att fånga en elak bondkatt måste man vara listig.

Tålamod tänkte jag, medan jag drog på mig ett par kraftiga arbetshandskar från Biltema (9.90/paret) och blandade zopiklon med räkorna. När katten blinkade till där uppe på hyllan föste jag med bestämd hand ner den slappa kroppen i en plastpåse, knöt ihop och slängde bland soporna. Katter har nio liv, för 10cc splittrades och gjorde plattor åt höger och vänster under 1980-talet. Men aldrig att jag släppte in dem hos mej igen.

Gruppen bildades 1970 i Manchester av Graham Gouldman och Eric Stewart. Med sig hade de studiomusikerna Kevin Godley och Lol Creme. 10cc fick sitt genombrott 1972 med singlarna Donna och Rubber Bullets, melodiska låtar med humoristiska texter.

1976 lämnade Creme och Godley 10cc för att ägna sig åt experimentell pop. Stewart och Gouldman fortsatte och gav ut en rad plattor där Bloody Tourists blev en storsäljare 1978. Efter det gick det dock utför och bandet somnade in.

Gruppen återförenades i början 90-talet, men det visade sig snabbt att 10cc inte hängt med i utvecklingen. På senare år har Lol Creme och Graham Gouldman åter börjat samarbeta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar