The Musical Box: Fyra bröder Young

fredag 16 april 2010

Fyra bröder Young

Att Angus och Malcolm Young i AC/DC är bröder har nog de flesta koll på. En hel del känner säkert också till att deras storebror George Young lirade med 60-taletsbandet Easybeats, de där australiensarna med Friday On My Mind, och att han senare lirade med gruppen Flash and the Pan ihop med Harry Vanda. Men Malcolm och Angus har en brorsa till, som även han lirade rock på 60- och 70-talen.

Alexander Young, äldst av bröderna, låg i slutet av 60-talet bakom psykedeliska rockbandet Grapefruit. Men det är inte helt lätt att räkna ut släktbanden, han bytte tidigt namn till George Alexander.
Bröderna Young är uppväxta i Glasgow i Skottland. När familjen flyttade till Australien valde äldsta brorsan att stanna kvar.

George Alexanders Grapefruit startades i London 1967 som en direkt reaktion på den psykedeliska popen som sipprade in från den amerikanska västkusten. Beatlesinfluerade Grapefruit ville blanda den nya musiken med den traditionella brittiska lite snällare popen.

Det lyckades delvis. Efter gruppens första platta, Around the Grapefruit från 1968, spåddes de en lysande framtid och fick dessutom oväntad draghjälp av Beatles. John Lennon, George Harrison och Paul McCartney gillade Grapefruits musik och hjälpte faktiskt till vid inspelningarna av singlarna Dear Delilah och Elevator. En inspelning av låten Lullabye for a Lazy Day, skriven av Alexander, hittades bland John Lennons personliga tillhörigheter efter hans död.


Men uppföljaren Deep Water 1969 blev en besvikelse. Grapefruit hade redan tappat gnistan. Titelspåret Deep Water blev visserligen en mindre singelhit, men mer blev det inte. Kort efter utgivningen splittrades bandet. Bara George Alexander fortsatte som musiker.

För att krångla till det här med Young ytterligare. Den australiensiske smörsångaren John Paul Young slog igenom i början av 80-talet med låten Love is in the Air. Den låten skrevs av George Young. Även John Paul är uppväxt i Glasgow och flyttade liksom bröderna Young till Australien i början av 60-talet. De är inte släkt.

Grapefruit finns på MySpace.

Bilden på Angus & Malcolm Young är hämtad från innerkonvolutet till LP:n 74´Jailbreak.
Bilden på George Alexander är hämtad från skivkonvolutet till Around the Grapefruit.

2 kommentarer:

  1. Tror du har blandat ihop det hela. Den Georeg Alexander som var med i Flamin' Groovies var inte en Young. Han heter nämligen Alexander i efternamn och lever, samt turnerar, med Flamin' Groovies än i dag

    SvaraRadera
  2. OK, stort tack för det. Du har rätt. Där rörde jag till det. Ska ändra i texten.

    SvaraRadera