The Musical Box: Rytmer från New Orleans

tisdag 27 april 2010

Rytmer från New Orleans

DR. JOHN - DESITIVELY BONNAROO - 1974
En stark doft av cayenne. New Orleansjazzens magi, rytm och poesi. Söderns drypande blues, funk och cajun. Dr John blandar på Desitively Bonnaroo till en häxkittel signerad voodoodrottningen Marie Laveau och sätter dessutom till en stor portion humor.

Albumet kom 1974 och var uppföljaren till succéalbumet In the Right Place från året innan. Det är den tredje och sista av hans funkplattor från den här tiden.

Det är bakgatornas musik, spelad på ruffiga krogar och skumma jazzklubbar, ångande av hembränd sprit och suggestiva rytmer. Dr Johns alldeles egen New Orleans-funk.

Desitively Bonnaroo anses, trots stora låtar som Mos Scocious och Earl Kings Let´s Make a Better World*, inte som en av Dr Johns bättre funkplattor. Men det beror enbart på att föregångarna var så ruskigt bra.

1972 gav han ut albumet Dr John´s Gumbo, med rytmer inspirerade av Louisianas mustiga musiktradition. Plattan innehöll bland annat hiten Iko, Iko, skriven av rhythm´n Blues-legenden Sugar Boy Crawford.1973 kom In the Right Place, som anses vara en av Dr Johns absoluta höjdpunkter. Här finns låtar som Mama Roux, I Walk on Guilded Splinter och klassiska Right Place, Wrong Time.

Desitively Bonnaroo är trots det en lysande pärla, hämtad direkt från Mississippis flodbankar. Dr John är på sitt allra bästa humör, och det smittar av sig.

* Pugh Rogefeldt gjorde en alldeles lysande version av Let´s Make a Better World på sin liveplatta Ett steg till, 1974. Men i Pughs tappning har låten fått svensk text och heter Finns det lite stolthet kvar, finns det också hopp om bättring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar