The Musical Box: Fräcka beats från Coventry

fredag 23 juli 2010

Fräcka beats från Coventry

Skabandet Selecter blev snabbt en av mina favoriter när jag hörde Celebrate the Bullet i början av 80-talet. Samma lekfulla och fräcka beats som skaguruerna Madness och Specials, men vassare och med mera tyngd.

Selecter hade dessutom något att säga, det var allvar bakom texterna. Det gjorde säkert också en hel del att bandet hade en kvinnlig sångare, Pauline Black. Det var Selecter ensamt om bland skagrupperna. Som ett slags ohelig allians mellan Ellen Foley och ska. Det gillade jag.

Dumfan, tänker säkert någon på området kunnig. Selecters bästa platta var ju debutalbumet Too Much Pressure från 1980. Där fanns ju flera stora låtar som dessutom blev hits. Celebrate the Bullet var inte alls lika bra.
Det är helt riktigt.

Så jag erkänner direkt att jag missade den första plattan, fattig student som jag var. Celebrate the Bullet kom jag över billigt på en rea nånstans i stockholmstrakten.
Men jag föll ändå för Selecters sound. Bristol & Miami blev en av mina favoriter. Den borde blivit en hit, det hävdar jag än idag.

Facing Situations och Selling Out Your Future gillade jag också. Så jag vill påstå att Celebrate the Bullet har oförtjänt dåligt rykte. Det är en synnerligen kompetent skiva som jag är stolt över att äga.

Selecter från Coventry* splittrades dock strax efter Celebrate the Bullet, inte minst eftersom intresset för skamusiken försvann lika fort som det dykt upp. Återutgivningar av båda skivorna finns på cd. Dessutom har ett antal samlingsplattor kommit ut.

* Just det. Samma ställe som The Specials. Selecter startade efter inspiration av sina föregångare.

3 kommentarer:

 1. Håller med dej angående Selecter. Som tonåring, i början av 80-talet, gillade jag de brittiska ska-banden. Jag har sedan återupptäckt dem¨på senare år och jag tycker definitivt att Selecter var ett av de bästa banden i den genren, vid sidan av Specials. "Celebrate the bullet" är en klart undervärderad platta där Selecter på ett helt eget sätt lyckades blanda ska och reggae med influenser från det tidiga 80-talets indie- och alternativrock.

  SvaraRadera
 2. Kul att nån mer kommer ihåg Selecter!
  Ganska nyligen fick jag tag på Too Much Pressure också, ska bli intressant att jämföra.

  SvaraRadera
 3. "Too much pressure" var också en bra platta, men inte lika personlig och innovativ. Låtar som t.ex. "Murder" och "My collie" var traditionell Jamaica-ska rakt upp och ner. På "Celebrate the bullet" utvecklade Selecter en mera egen stil.

  SvaraRadera