The Musical Box: Besatta av Rolling Stones

måndag 30 december 2013

Besatta av Rolling Stones

CHESTERFIELD KINGS – PSYCHEDELIC SUNRISE – 2008

Chesterfield Kings var ett helt okänt band för mig. Men vem kan motstå en LP som heter Psychedelic Sunrise...?
Trodde inte mycket på den, men när den väl hamnade på skivtallriken blev den kvar där länge. För den som har rötterna i Stones skramliga ljudbild och hellre spelar Jefferson Airplane än hitlistepop är en sån här skiva helt oemotståndlig.

Egentligen är receptet lite för enkelt. Släng in några stonesmoves och en sångare som låter som Mick Jagger, lägg på en skramlig fuzzgitarr och en trummis lika oförutsägbar som Keith Moon. Ös sen på i punktempo...då går åtminstone jag igång...he, he...
Psychedelic Sunrise har allt det där. Chesterfield Kings är dessutom inga nybörjare, de var med redan på 80-talet. Då är det kanske inte så konstigt att Stones och The Who fanns med i bilden.

Ett annat liknande band jag kommer att tänka på är Black Crowes, som dock inte ens hade gått ut småskolan när Chesterfield Kings släppte sina första plattor.

De som kan bandet betydligt bättre än jag (som bara hört den här skivan) hävdar att Chesterfield Kings är besatta och har jagat Rolling Stones-spöket ända från början.

De påstår också att Psychedelic Sunrise är ett av deras allra bästa försök.

Jag kan bara säga att jag gillar skivan. Det är skramlig garagerock. Jag får flashbacks både av Their Satanic Majesties Request, Who´s Next, 13 th Floor Elevators och Ramones. Kul LP!

För den som undrar över årtalet. Albumet släpptes 2007 på CD, vinylskivan kom året efter.

Nr: 1315/2222

2 kommentarer:

  1. Såvitt jag minns var Chesterfield Kings ett hyfsat stort namn i den garagerock-våg som kom i mitten av 1980-talet, då bl.a. svenska The Nomads slog igenom. Jag har inte hört alla deras tidiga plattor, men det jag hört är absolut lyssningsvärt om man gillar genren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he, då blir det till att kolla upp de skivorna också...

      Radera