The Musical Box: ”Det är för såna här ögonblick jag köper skivor”

fredag 27 december 2013

”Det är för såna här ögonblick jag köper skivor”

MIDNIGHT OIL – EARTH AND SUN AND MOON – 1993

Jag hade inga förhoppningar när jag köpte Earth And Sun And Moon. Tanken var bara att göra min Midnight Oil-samling något mer komplett.

Men nu kan jag säga en sak. Det är för såna här ögonblick jag fortfarande köper skivor. Earth And Sun And Moon är ett briljant rockalbum, kanske Midnight Oils bästa.
Nja, om det är så vet jag egentligen inte. Deras album från senare delen av 90-talet och 2000-talet har inte nått mig ännu. Det skulle inte förvåna om Peter Garrett överraskat igen. Det får jag återkomma till i så fall.

Min inställning till Midnight Oil i början av 90-talet var minst sagt negativ. Jag tyckte de hade sålt sig med album som Diesel And Dust och absolut med Blue Sky Mining. Då gillade jag skivor som Head Injuries och Place Without A Postcard mycket bättre. Den första av dessa två är förresten en alldeles förbannat bra hårdrockplatta.
Earth And Sun And Moon är lite av en återgång till de skivorna. Borta är de synthiga inslagen och de lättköpta popmelodierna. Skillnaden mot dessa forntidsalbum är dock att det är ett helt annat Midnight Oil som gjort skivan.

Fyllda av självsäkerhet och dessutom övertygade i sin sak. De ger Australiens ursprungsbefolkning, aboriginerna, ett ett starkt stöd, och är engagerade i miljöfrågor. De gjorde de innan också, men här är budskapet kraftfullt.
Suggestiva Bushfire är en låt jag absolut vill nämna. Tungt rockiga Tell Me The Truth är en annan. Men jag vill nog påstå att varenda låt på skivan är riktigt bra.

Albumet finns finns på vinyl, men bara i mycket liten upplaga.

Nr: 207/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar