The Musical Box: Bootleg Series öppnar nya dörrar

onsdag 25 december 2013

Bootleg Series öppnar nya dörrar

BOB DYLAN – BOOTLEG SERIES Vol 1-3 – 1991

Det finns inte en enda musiker i hela världen som inte skulle vara stolt om de gjort en enda av de här låtarna”, var det en recensent som jublade när han skrev om den här boxen. Men han var nog en riktig Dylanfanatiker misstänkte jag, så det gick ju inte att ta på allvar.
Men när jag själv till slut fick tag i den här mycket svåråtkomliga boxen med fem LP-skivor kunde jag inte göra annat än att hålla med. Varenda låt är precis så bra. Och ändå är det låtar Dylan inte tagit med på sina album...

52 låtar på fem skivor är väldigt mycket på en gång. När det dessutom handlar om outtakes, tidigare inte utgivet material och i något enstaka fall ganska risigt ljud, verkar det oöverstigligt, ett monstruöst verk bara för de absolut redan frälsta.
Jag antar att Dylan var först här också, med att ge ut gammalt överblivet material på skiva. När CD-skivan slog igenom med full kraft något år efter 1991 blev det mer eller mindre mer regel än undantag att allt gammalt sparat och ratat från varenda artist – känd eller okänd, intressant eller ointressant – också skulle ges ut. Hur många såna såna här dödstrista saker finns det inte..?

Men det här är undantaget som bekräftar regeln. Det här är en box som även den som bara gillar Dylans musik ”lite sådär” skulle kunna uppskatta. För den kunnige dylanlyssnare öppnar den ännu fler nya dörrar.

Bootleg Series Vol 1-3 (när den gavs ut på CD innehöll boxen tre CD-skivor), spänner över hela 30 år, från 1961 till 1991. Bara ett fåtal av låtarna finns med på andra Dylanskivor.

Boxen har koncentrerats på två perioder, 26 av låtarna är hämtade från åren 1962 och 1963 när Dylan fortfarande ägnade sig åt folkmusik, den andra perioden, representerad av tio låtar, är åren 1979 till 1983, alltså plattor som Slow Train Coming och Infidels.

Den tredje tunga delen handlar om outtakes från Blood On The Tracks och Desire.
Materialet är som sagt gigantiskt, men synnerligen värt att lyssna på. Jag nöjer mig dock med att nämna en enda låt, Blind Willie McTell, som Dylan skrev inför inspelningen av Infidels 1983. Av någon anledning togs den bort från albumet i sista stund.

Låten handlar om den blinde bluesmusikern Willie McTell. Det är oklart varför låten aldrig togs med på skivan, den anses av många vara en av de allra bästa låtar Dylan skrev på hela 80-talet. Den släpptes först när den togs med på det här albumet.

Nr: 1949/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar