The Musical Box: Thing-Fish – en broadwaysatir

söndag 15 december 2013

Thing-Fish – en broadwaysatir

FRANK ZAPPA – THING-FISH – 1984

Om Frank Zappa var ”kungen av nonsens” är det här hans mästerverk. Thing-Fish är en Broadwaysatir, en parodi och en aldrig sinande ström av Zappas elakheter. Och det handlar verkligen om nonsens. Häng med här:
Varelsen Thing-Fish är ett offer för de statliga kemiska experiment USA genomfört för att ”lösa problemen med svarta och homosexuella”, han har på grund av det blivit en Mammy-Nun (se bilden på omslaget), potatoheaded and duckbilled...
Thing-Fish har en Broadwayshow och där dyker det unga paret Harry och Rhonda upp, blir fastkedjade och nerpissade...det ingår i programmet. Harry konfronteras under föreställningen med sina barndomsupplevelser och inser att han är gay, men är ändå kär i Rhonda, som visar sig vara en docka... Harry blir dock senare förälskad i Mammy-Nuns, upptäcker sina sexuella möjligheter samtidigt som Rhonda har högljudd sex med en brevlåda. Där nånstans slutar historien hänga ihop...

Den storyn fick Zappa massor av skit för. Det var nästan så att fansen ryggade tillbaka.

Han blev till och med kallad till förhör av kommissionen för Handel, vetenskap och transport och fick sig tydligen en rejäl avhyvling där...vilket senare utmynnade i albumet The Mothers Of Prevention...som också är en satir...på sitt sätt...

Thing-Fish är alltså ett av Zappas mest ifrågasatta verk. När det gäller storyn är det naturligtvis så, Zappa var nog egentligen aldrig särskilt bra på såna saker. Det är sällan hans historier hänger ihop.

Med musiken på det här albumet är det ungefär likadant. Inte mycket att hänga upp sig på, på sina ställen nästan muzak. Och dessutom återanvändande av massor av gammalt material från album som You Are What You Is och till och med Zoot Allures.

Man skulle med lätthet kunna skala ner denna LP-box med tre skivor till bara två om det bara var för den saken. He´s So Gay, Galute Up-Date och kanske The White Boy Troubles påstår jag är de mest intressanta enskilda låtarna.

Texterna både i låtarna och dialogen däremot, trots sitt innehåll, är Zappa när han är som bäst (värst); satir, ironi, humor och ordvändningar som är hisnande. Trots att det handlar om tre LP-skivor blir det därför inte tråkigt en enda stund.

Thing-Fish borde bara därför kunna räknas som en av Zappas milstolpar...och på sitt alldeles eget sätt...viktiga album.

Nr: 263/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar