The Musical Box: Mother´s Finest okända debutalbum

lördag 28 december 2013

Mother´s Finest okända debutalbum

MOTHER´S FINEST – MOTHER´S FINEST – 1972

Den här skivan borde aldrig släppts ut. Det ansåg i alla fall Mother´s Finest efter att deras debutalbum från 1972 var klart. Men skivbolaget RCA gjorde det ändå...
Mother´s Finest var missnöjda med hur det till slut blev. När plattan var mer eller mindre klar tyckte RCA nämligen att musiken var alldeles för funkig och rockig. Så i efterhand lades det på både stråkar, klaviatur och körer för att få Mother´s Finest att låta som ett småputtrigt och trevligt soulband.

Det gillade inte bandet alls. Och gör fortfarande inte. De vill inte ens nu för tiden kännas vid skivan, utan hävdar med bestämdhet att deras första LP kom 1976.
Så det här har blivit en liten raritet. Den är svår att få tag på. Men de få som har plattan vet att det här inte alls är så dåligt som Mothers´s Finest själva tycker.

Den är till exempel väldigt mycket bättre än de plattor bandet gjorde från 80-talet och framåt... Men självklart är den inte i klass med debutplattan (?) från 1976* och de skivor som kom närmast efter.
Det RCA gjorde med soundet på skivan är naturligtvis inte särskilt kul. För på sina ställen låter det som Rufus & Chaka Kahn och andra soulgrupper från 70-talet.

Men de har inte lyckats sudda ut alla godbitarna. Mother´s Finest brutalt (!) funkiga soulrock får också sina chanser. Det är de grejerna som är skivans höjdpunkter.

Till exempel i Stephen Stillslåten Love The One Your With, som de i slutet gör till ett inferno av blytunga rytmer. Eller You´ll Like It ”Hear”, som blir en nästan psykedelisk lyssning. Det finns flera såna där alldeles briljanta avsnitt som är obetalbara.

Men för det mesta dränks Wizzards tunga bas, Mike Kecks ylande orgel och Moses Moes fräcka gitarrlicks i en fläskig matta av mainstream-soul.

Om RCA låtit bli det skulle det här varit en skitkul platta.

Nr: 290/2222


* Som också det heter Mother´s Finest och är ett av de allra bästa funkrockalbum som getts ut.

2 kommentarer:

  1. När det kommer till funk så är min favorit gruppen Grodeck Whipperjenny enda skiva. Psykedelisk funk när den är som bäst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, har jag inte ens hört talas om. Ska läggas på minnet.

      Radera