The Musical Box: Träffsäkert och äkta

fredag 13 december 2013

Träffsäkert och äkta

ANDERS F RÖNNBLOM – VÅLD - 1991

Äntligen fick jag tag på Våld, Anders F Rönnbloms sista vinylskiva på 90-talet före CD-skiveran. Letandet efter denna platta har tagit mig flera år av tröstlöst bläddrande i diverse skivbackar på de mest osannolika ställen. 22 år och lite till...
Jag köpte den inte när den var ny. I början av 90-talet fick LP-skivor stå åt sidan för andra intressen. Sen var ju vinyl så omodernt att man knappt vågade...
Alltså blev det inget Våld.
Men nu har jag den.
Men att den var så lysande fantastiskt bra visste jag inte. I min F-värld är det här en av de allra mest välgjorda album Anders F skapat. Ramlösa kvarn, Rapport från ett kallt fosterland inräknade.

Det handlar om träffsäkerhet och äkthet. Rysningar. Det handlar om texter som är briljanta. Anders F radar upp den ena låten efter den andra som slår ner som blixtar, som välriktade pilar. Berör, rör upp känslor och tankar.

Låtar där jag känner igen textrader – jag har hört dem förut – men det är först nu jag förstår var fragmenten kommer från. De är från En viskning från Natassja Kinski, Hon sköt en yuppie idag och Kyss min hand och min tamburin.

Och det handlar om Långfingret, som bygger på en dikt (Salute) av amerikanske poeten Lawrence Ferlinghetti och först var med på Krig & Fred & Country Music. Men här i en naknare och råare framtoning.

Precis lika aktuell 1982 som 1991, konstaterar F-et. Jag inser att den är precis lika aktuell 22 år efter det också...om inte mer.

Det sägs att Våld spelades in på bara två dagar. Det är knappt jag vill tro det.

Nr: 778/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar