The Musical Box: En rimfrostig jul med Ian Anderson

tisdag 24 december 2013

En rimfrostig jul med Ian Anderson

JETHRO TULL – THE CHRISTMAS ALBUM – 2003/2008

En julskiva med Jethro Tull? Det borde inte vara möjligt, Ian Anderson är ju själva anti-tesen för jul. Skogstroll och tomtar var ju Tull redan i slutet av 60-talet, men då handlade det ju knappast om nån mysiga jultomtar med vitt skägg utan om elaka små vättar med kolbitar till ögon.
Another Christmas Song var ju ingen julsång, möjligtvis motsatsen till O helga natt. ”Hey Santa, pass us that bottle, will ya?”
Men nu har jag hittat en julskiva också jag kan njuta av på julen. Nu är det slut med Loa Falkmans julhymner och alla såna där samlingsalbum med allsångs- och julsånger. Det är Jethro Tulls A Christmas Album man ska ha. Det är en riktig julskiva.

Även om låtarna här knappast är några julsånger, inte ens de som antyder att de skulle kunna vara det är det (Another Christmas Song). Det är dessutom en skiva som passar lika bra att lyssna på hela året, varför inte i april...eller mitt i ett sommarhett juli.

Men en julskiva är det. För vad Ian Anderson lyckas med, som de flesta andra julskivor inte klarar, är att skapa en stämning, en mjuk skön atmosfär. En sån där rimfrostig julkänsla man alltid drömmer om men nästan aldrig får uppleva.

För ett gammalt Tull-fan kan det så klart inte bli bättre. Soundet är tillbaka till Songs From The Wood och Heavy Horses.

Men även om Martin Barre ibland går loss med gitarren har skivan inget med metaltyngda Crest Of A Knave att göra. Jämför i stället den här skivan med livealbumet A Little Light Music.
Den första av dessa två CD-skivor är en studioinspelning utgivnen 2003. Här finns klassiska Tull-nummer som Ring Out Solstice Bells och Bourée men också ett antal specialskrivna låtar till detta album.

Den andra skivan består av en kyrkokonsert från 2008 inspelad i St Bride´s Chruch i London. En del av låtarna här är hämtade från inspelningen 2003 men också flera mer traditionella julsånger, hymner och diktläsning. Den skivan kanske passar den ortodoxe julskivelyssnaren lite bättre.

God Jul!

Nr: 208/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar