The Musical Box: ...och hela Sverige tittar på

lördag 7 december 2013

...och hela Sverige tittar på

ANDERS F RÖNNBLOM – MÅSARNA LÄMNAR GOTLAND - 1972

Ulf Lundell landsteg på Gotland i början av 80-talet och fick med sig Kär och galen-skivan hem. Den LP som han blev svenska folkets Uffe med och folkkär hela vägen till Svensktoppen. Men att Anders F Rönnblom var på Gotland tio år tidigare är det inte alla som kommer ihåg.
Måsarna lämnar Gotland och hela Sverige tittar på är en musikskatt numera nästan lika väl gömd som öns vikingaskatter. Men som alla också vet grävs det upp en och annan sån där gömma till och med nu för tiden.

Själv grävde jag fram Måsarna lämnar Gotland (och hela Sverige tittar på) för inte så länge sedan efter att den fått stå på undantag i många år. Ett fantastiskt återseende, inte minst eftersom jag under de där passerade åren nästan glömt bort hur bra skivan är. Hur många gånger jag spelat den de senaste dagarna har jag tappat räkningen på.
Detta är en LP som för mig skapar fantasibilder, ger inspiration och en skön känsla av avkoppling. Jag släpper den inte gärna ifrån mig. En skiva att dagdrömma till kanske, men det där är nog högst personligt för alla som lyssnar på den.

Ulla-hau är en av orsakerna, en poetisk finstämd sång som för min del gärna kunde fått byta plats med Öppna landskap. Men å andra sidan tror jag Billys väntan på Isabell skulle gå lika bra.

Desoto är en dieselindränkt skröna, Pepparmintspiller och pärlor, Väldigt nära många gånger och Vinden låter oss få va ifred är också låtar som fastnar och sitter kvar.

Måsarna lämnar Gotland är kort sagt en lysande popskiva av Anders F Rönnblom, som här på sin tredje fullängdare tog ett tydligt steg mot jazz. Något som han dock inte fortsatte med senare.

Nr: 266/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar