The Musical Box: Blackbyrds - En naturkraft

onsdag 18 december 2013

Blackbyrds - En naturkraft

BLACKBYRDS – BLACKBYRDS – 1973

Det här är en legendarisk jazzfunk-LP. Det är första plattan Blackbyrds spelade in. Ett band som senare sägs inspirerat stora delar av hiphop-världen. Deras låtar har samplats av både Massive Attack och Ice Cube.
Blackbyrds anses dessutom ha påverkat ett stort antal senare jazzfunkgrupper. De var med andra föregångare i sin genre. Jag kan först varför.

Blackbyrds debutalbum är en fascinerande platta, ett inferno av fräcka rytmer, en uppvisning i bländande teknik och en oförfalskad ärlighet. Att lyssna på den här plattan suger all kraft ur kroppen.
Det finns flera låtar jag gillar på skivan, inte minst inledningen Do It Fluid som blir till en naturkraft som lockar drar och sliter. Den blir ännu bättre på riktigt hög volym.

Och ändå var gruppen egentligen bara ett gäng skolpojkar när de spelade in LP.n. Men under ledning och inspiration av jazzlegenden och trumpetaren Donal Byrd leddes de på rätt väg.

Resultatet står sig än idag och påstås alltså vara något av det bästa som spelats in i genren. Och kan ni tänka er, den här LP:n hittade jag på en loppis.

Nr: 1385/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar