The Musical Box: Historien ligger framför oss

fredag 7 september 2018

Historien ligger framför oss

ANDERS F RÖNNBLOM – HISTORIEN LIGGER FRAMFÖR OSS – 2016

Historien bakom historien framför oss är att Anders F i födelsedagspresent av sina närmaste fans fick en dag i Atlantis studio i Stockholm. Det var klassisk svenk popmark under 60- och 70-talen.
Då var det skivbolaget Metronomes studio och många stora artister i det svenska popetablissemanget spelade in sina skivor där. Anders F valde att göra en liveinspelning i studion med fansen som publik. De fem låtarna hämtades från det kommande projektet Freakshow.

Resultatet blev vinylskivan Historien ligger framför oss, hans första skiva på vinyl på 26 år, men bara ett i raden i en ständigt ökande utgivningstakt av album. Som Bob Dylan.
När Bob Dylan 2009 släppte albumet Together Through Life stod kritiker och andra skribenter i rad för att hylla skivan. Den bästa någonsin sas det. Det tog ganska lång tid innan någon dristade sig till att påpeka att den kanske var lite tråkig. Sen kom det en till...och flera efter det. Några år efter utgivningen var det allmänna omdömet att Together Through Life nog var ganska tråkig...

Historien ligger framför oss har fått genomgående positiv kritik. Jag tycker dock att den är aningen tråkig. Det för mycket Dylan, för mycket avsides betraktande för att jag på allvar ska kunna relatera till texterna.

Visst är projektet ambitiöst och väl komponerat, men samtidigt blir det tack vare det ganska pretentiöst och inte alls så folkligt och nära som andra och tidigare alster av Anders F, trots att musiken, bandet bakom, är strålande.

Det som skulle kunna vara undantaget är eposet Lovene om paret Frank och Bernard i en liten lantbruksort i norra Västergötland. Men just nu känns den mest politiskt korrekt och egentligen inte särskilt angelägen.
Det är som Klasse i källaren säger; ”Man måste ju inte gilla alla skivor ens med sina idoler”. Musiksmak är något högst personligt och just den här skivan är inte på min våglängd. Så är det bara. Och därför kan jag inte heller kritisera dem som gillar skivan.

Jag fick tag i min LP ganska tidigt efter den släppts i en limiterad utgåva på 1000 ex. Det är så Anders F numera gör med alla sina skivsläpp. Skivan är signerad och har nummer 277.

Nr: 302/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar