The Musical Box: Blues Band – ett rutinerat bluesgäng

onsdag 5 juni 2019

Blues Band – ett rutinerat bluesgäng

BLUES BAND – ITCHY FEET – 1981

Paul Jones var inte bara sångare i Manfred Mann, han kunde lira munspel också. Redan på 60-talet gjorde han inspelningar med storheter som Alexis Korner och Memphis Slim. Blues Band kom till långt senare, men gav Jones en bra anledning att blåsa ur munspelet igen.
Itchy Feet är tredje plattan från Blues Brothers. Debutskivan var en tuffing, men förblev nästan okänd, tvåan Ready var en ganska rivig sak. Itchy Feet har en lite svalare framtoning, sansad är nog ett bättre ord. Det är en väl avvägd mix mellan bandets egna låtar och noga utvalda covers.

Men så var det ett rutinerat bluesgäng Paul Jones fått med sig. Hughie Flint hade varit trummis hos John Mayall, Dave Kelly hade turnerat med både Howlin´ Wolf och John Lee Hooker, Paul Jones och Tom McGuinness hade ett förflutet i Manfred Mann.

De visste vad de gjorde när de tog upp Willie Dixons Got To Love You Baby. Det är skivans bästa spår. Min favorit, och orsaken till att Itchy Feet hamnade i samlingen, var dock det utsökta valet att ta med Chuck Berrys klassiker Come On.

I min värld är det dock ingen låt jag direkt kopplar ihop med Chucken, utan i stället en i högsta grad viktig singel i rockhistorien, kanske den allra viktigaste. Det var nämligen Come On som Rolling Stones valde att bli deras allra första singel, släppt på vinyl i juni 1963.
Itchy Feet är tillsammans med debutplattan en av mina Blues Bandfavoriter. Det är den av deras skivor jag kommer bra överens med över 35 år senare. Vill jag lyssna på Blues Band brukar valet nästan alltid bli Itchy Feet.

Blues Band har varit i Sverige många gånger. Jag såg dem i början av 80-talet, flera gånger. Jag såg bandet senast för ungeför tio år sedan då Paul Jones och Dave Kelly stannade till för en spelning i Gisleparken i Gislaved. Trots att Blues Band varit igån i snart 40 år har de inte lagt av, de turnerar fortfarande och så sent som förra året släppte bandet en ny platta, The Rooster Crowed.

Nr: 1490/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar