The Musical Box: En häxmästares voodooriter

torsdag 6 juni 2019

En häxmästares voodooriter

DR JOHN – GRIS-GRIS - 1968

Gris-Gris är en voodooamulett som ska beskydda sin bärare från ont och ge honom tur. I Västafrika anses den skydda kvinnor från att bli med barn. Gris-Gris är Dr Johns debutalbum från 1968.
Jag trodde det inte först, men skivan är precis så märklig som det sägs. Mystisk, psykedelisk och suggestiv. Och efter att ha lyssnat på Gris-Gris är känslan mer att ha varit med om någon slags mörk och hemlighetsfull voodoorit än att ha hört på musik.
Ett av mina favoritalbum, absolut. Men det går inte att komma tillbaka till skivan igen efter bara ett kort uppehåll. Den är påfestande på psyket, så påtagligt närvarande att musiken blir fysiskt krävande, svettig.

Dr Johns gungande, svängande syntes av New Orleansjazz, rhythm´n´ Blues och psykedelia går inte att värja sig mot. Till slut sitter man där med slutna ögon och är helt inne i trummornas dunkande i märkliga skapelser som I Walk On Guilded Splinters eller Croker Courtbullion, och bara väntar på att Marie Levau ska visa sig i skuggorna.

För att inte glömma sanslösa Gris-Gris Gumbo Ya Ya, Danse Kalinda Ba Doom eller läckra Mama Roux. Mac Rebennack, som är hans riktiga namn, är en häxmästare. Det måste vara så.

Nr: 391/2222

Ett inköp av en nypress och därmed utkastande av den repiga som stod i samlingen gör att jag nu kan publicera denna text igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar