The Musical Box: Manfred Manns tredje kapitel

onsdag 12 juni 2019

Manfred Manns tredje kapitel

MANFRED MAN CHAPTER THREE – VOLUME ONE – 1969

Första kapitlet var Manfred Mann med Paul Jones som sångare. Andra kapitlet skrevs när Mike D´Abo tog över sångmicken. Det tredje kapitlet blev kort, när Manfred och Mike Hugg bestämde sig för att spela progressiv jazzrock, vilket inte blev särskilt lyckat om man räknar i antalet sålda skivor.
1969 och 1970 gav de ut två album, Volume One och Volume Two. Det spelades också in en tredje LP, men när de båda första sålde uruselt låstes den inspelningen in i något arkiv och glömdes bort. Att den fanns drog sig folk till minnes långt senare, till och med långt efter att Manfred Mann´s Earth Band spelat in sina senare skivor. Earth Band blev förresten det fjärde kapitlet.

Att de två skivor som verkligen gavs ut nu för tiden är oerhört sällsynta beror alltså på att nästan ingen köpte skivorna då. Men sen några år finns det återutgivningar på CD och nu också på vinyl. Den jag kommit över är dock med största sannolikhet en piratpress.
Hade skivköparna i slutet av 60-talet rätt?
Nja, jag är inte säker på det. Manfred Manns Chapter Three låter spännande. Det är ett album som mycket väl passar in i brittiska canterburytrenden och därför är fullt jämförbar med det som hände ute i Europa vid samma tid. Det finns tyska, italienska och inte minst franska band som gärna ägnade sig åt den här genren.

Manfreds svaghet, som han själv trodde skulle var en styrka, var att de inte använde sig av någon elgitarrist, bara akustisk gitarr. Så trots att både Mann och Hugg dompterade keyboards och orglar med hängivenhet fattades det dem något.
Det stora problemet för skivköparna var dock förmodligen inte det, eller ens musiken bandet spelade. Nej, troligen hängde misslyckandet på att Manfred Mann under mer än halva 60-talet levererat pophits till den brittiska topplistan, låtar som Mighty Quinn, Ha Ha Said The Clown, Do Wah Diddi Diddy, Fox On The Run och allt vad de nu hette. Detta gick så klart inte att ersätta med introvert jazzrock. Skivköparna fick helt enkelt inte vad de ville ha. Och då köpte de inte heller skivorna.

Men tack och lov gav Manfred inte upp. Bara något år senare presenterade han sitt nya projekt, Manfred Mann´s Earth Band, som inte lirade jazz utan progrock och dessutom hade en elgitarrist. Det gav oss fantastiska LP-skivor som Solar Fire, Messin, Glorified Magnified och Nightingales & Bombers.

Nr: 1421/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar