The Musical Box: Police vuxenpop för en vuxen publik

lördag 8 juni 2019

Police vuxenpop för en vuxen publik

POLICE – SYNCHRONICITY – 1983

Alla kommer kanske inte ihåg detta nu. Men 1983 hotade Synchronicity Michael Jacksons Thriller som världens då mest sålda album. Men till skillnad från Police största kommersiella framgång någonsin lyckades Thriller behålla sin ställning. Men inte Synchronicity.
Det hindrar ju inte att Synchronicity fortfarande är ett bra popalbum. Every Breath You Take kan dock antas vara hela förklaringen till framgången, det blev ju en världshit flera gånger om. Men Wrapped Around Your Finger och King Of Pain förklarar man inte bort så enkelt. Visserligen är Synchronicity det Policealbum jag rankar allra lägst, men i jämförelse med mycket annat står sig sista budskapet från Sting med polare ändå ganska väl i konkurrensen.
Men då måste jag poängtera att jag verkligen gillade Police tidiga skivor bättre, Outlandos d´amour, Raggatta Del Blanc och Zenyatta Mondatta. På de skivorna hade de kvar sin oborstade rebelliska attityd som gjorde deras låtar så oemotståndliga.

Förändringen började märkas på näst sista skivan Ghost In The Machine, på Synchronicity var förvandlingen fullbordad. Police blev med Synchronicity ett popband som lirade vuxenpop för en vuxenpublik. Men att det skulle bli deras sista studioalbum tillsammans var det ingen som visste då, inte ens de själva.

Man kan hur mycket som helst påstå att låtarna på Synchronicity är radioskval, mainstreampop eller välanpassad snygg vuxenpop. Men man kan inte komma ifrån att det är ett synnerligen välgjort popalbum. Jämför gärna den här LP:n med XTC:s Skylarking.

Nr: 1459/2222

Har skrivit om skivan tidigare, men med ett nytt fint ex i samlingen tycker jag att jag kan göra det igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar