The Musical Box: Golden Earrings coveralbum

torsdag 27 juni 2019

Golden Earrings coveralbum

GOLDEN EARRING – LOVE SWEAT – 1995

Golden Earring har inte spelat in många covers genom åren. 1995 gjordes dock ett undantag då de dammade av Chris Speddings gamla rockklassiker Motorbikin´...
Om det blev bra?
Tja, inte är Kooymans någon Chris Spedding vare sig på gitarr eller har samma röstresurser. Så inspelningen får nog räknas in under avdelningen kuriositeter. Hela albumet Love Sweat är ett kuriost undantag, här gör Golden Earring för första gången covers, bara covers.

Förutom Speddings lilla pärla finns här låtar av Eric Burdon, Animals When I Was Young. Här hittar viI´ll Be Back Again av Lennon/McCartney, Dylans This Wheel´s On Fire och Ballad Of A Thin Man, Move On Over av Janis Joplin, låtar av Bob Seger, Joe Walsh och så vidare.
Jag har väl inte riktigt smält den här skivan än. Love Sweat hör till Golden Earrings tämligen anonyma 90-talare som försvann i dimridåerna bakom misslyckandena Keeper Of The Flame och Bloody Buccaneers, då nästan alla fans började tro att Golden Earring tappat greppet. Men när jag fick tag i Face It från 1994, som visade sig vara överraskande stark, fick jag upp ögonen för den här plattan också, som gavs ut året efter.

Men jag kan nog inte ens med ganska mycket god vilja hävda att Love Sweat är värd sina pengar, trots att den skiva jag fick tag i är pressad i guldfärgad vinyl och dessutom limiterad och numrerad.

Det där med covers tar liksom bort det mesta av intresset. Särskilt då Golden Earrings egna versioner inte tillför något spännande och nytt, vilket man hade kunnat hoppas på. Vad finns det annars för anledning att spela in ett helt album med gamla låtar?

Det är sällan såna skivor blir bra. Inte ens Santana lyckades med det. Enda plattan i den genren som jag tycker är riktigt bra är Bowies PinUps.

Nej, Love Sweat får finna sig att bli betraktad som kuriosa och ett udda inslag i Golden Earrings omfattande skivdiskografi. Knappast ett album som är nödvändigt att ha i samlingen om man inte har Golden Earring som husgudar. Så är det.

Nr: 1499/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar