The Musical Box: Tåg mellan Mullsjö och Sandhem

måndag 10 juni 2019

Tåg mellan Mullsjö och Sandhem

JACOB HELLMAN – TÅG – 1988

Det här hände på den tiden jag fortfarande lyssnade på kommersiell radio. På vägen mellan Jönköping och Sandhem spelades den här låten. Jag vet exakt var, strax efter infarten till Mullsjö hörde jag Tåg för första gången.
Jag blev alldeles tagen. Inte så att jag höll på att köra av vägen – som den gången när radion spelade Immigrant Song – men så pass mycket att jag fortfarande nynnande på den när jag kom fram till Sandhem 20 minuter senare.

Det första jag gjorde var att ringa en kompis nere i Jönköping som jobbade i skivaffär. Jodå, singeln hade precis kommit, han som sjöng hette Jacob nånting...men han lovade att lägga undan ett ex till mig. Och redan samma eftermiddag hade jag skivan, Jacob Hellmans första singel.
Det är kanske så att Jacob Hellmans låtar, de få singlar han släppte och hans enda LP, är en generationsfråga. De flesta runt min egen ålder minns skivorna mycket väl och många älskar låtarna fortfarande. Andra har knappast hört talas om det norrlänska popundret från Vuollerim. Hur som helst blev fick Hellman en grammis 1988 som årets nykomling.

Som ni förstår tycker jag Tåg är en lysande svensk popsingel. Det är en låt jag gärna kan få för mig att spela nu för tiden också. Men oftast blir det då hela LP:n, som kom något år senare min aha-upplevelse utanför ullsjö. På baksidan av singeln hittar man dock mindre kända Som jag vill. Den finns inte med på LP:n.

Nr: 41/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar