The Musical Box: Nits känsla för absurditeter

söndag 23 juni 2019

Nits känsla för absurditeter

NITS – GIANT NORMAL DWARF – 1990

Nits har en viss känsla för absurditeter, som In The Dutch Mountains, plattan innan den här, och som fortsatte med en helt normal jättedvärg. Innan jag går vidare. Det här är ett lysande album, jag bara älskar den här skivan.
För bara något år sedan fick jag dock för mig att jag tyckte tvärtom. Jag rensade ut skivan ur samlingen och annonserade ut den på Tradera. Trodde jag var trött på den...för alltid. Det första jag sen gjorde på morgnarna var att öppna mailen, kolla Tradera så att skivan inte var såld. Sen kunde jag pusta ut.

Jag höll ut i ett par veckor innan jag insåg att idén var usel och att mina nerver aldrig skulle klara det. Och hur skulle det bli om nån köpte skivan? Jag tog bort annonsen. Nu är Giant Normal Dwarf tillbaka i samlingen, där den hör hemma.

Nåja, att en Nits-skiva skulle säljas enkelt i Sverige är inte troligt. Detta holländska jazz-popo-rockband är nte särskilt omtalade hos oss, utom möjligtvis för skivan In The Dutch Mountains, som för övrigt är föregångaren till jättedvärgen.

Nits har genom åren spelat in en lång rad album, vilka de flesta holländare som är popintresserade givetvis känner till, och säkert många runt om i Europa också. Men alltså inte i Sverige.

Giant Normal Dwarf anses av många vara en av bandets allra främsta verk, en skön mix av sophistipop, bar-roomjazz och läckra popslingor i luftiga och fantasirika arrangemang.

Det är behaglig musik att lyssna på, som ofta går att jämföra med andra storheter som Vaya Con Dios, Sade, Swing Out Sister och ibland Simply Red.
Giant Normal Dwarf ger dock ett helt annat intryck. Skivomslaget är uppenbart psykedeliskt, vilket sen förstärkts av första låten Radio Shoes, vars text skulle kunna vara en fortsättning på Lucy In The Sky eller vara hämtad ur Alice i underlandet. Men psykedelia är det inte, det är i stället text låtskrivaren Henk Hofstede hämtade från en musiksaga han tidigare skrivit till sina barn.

Nr: 1528/2222

Jag har skrivit en text om skivan tidigare. Men efter att den kommit tillbaka efter sin traderautflykt kändes det nödvändigt att skriva en ny text om den. Den gamla hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar