The Musical Box: Nits – sofistikerad vuxenpop

tisdag 10 oktober 2017

Nits – sofistikerad vuxenpop

NITS – GIANT NORMAL DWARF – 1990

När man hör Giant Normal Dwarf kan man inte tro att holländska The Nits en gång startade som ett new waveband. Deras första skivor påminde lite om Elvis Costellos tidiga, men i slutet av 80-talet hade holländarna gått en helt annan väg, till sofistikerad vuxenpop.
Gillar man XTC:s Skylarking eller senare skivor med Squeeze är The Nits ett väldigt bra alternativ. Bandet är inne på samma linje men har samtidigt en lite experimentell ådra som XTC på Skylarking lagt åt sidan och som Squeeze egentligen aldrig hade.

The Nits har genom åren gjort mängder med album där de allra flesta bara fått spridning i Holland. Giant Normal Dwarf är dock ett av gruppens mer välkända album och anses av kännare vara deras allra främsta verk tillsammans med internationella storsäljaren In The Dutch Mountains.

Nån skrev att Giant Noraml Dwarf var ett psykedeliskt popalbum med tanke på texterna och jämförde skivan med både Sgt pepper och Magical Mystery Tour. Jag gillar också skivan, men är inte beredd att ta i så mycket.

Det psykedeliska inslaget handlar om vissa texter, bland annat i inledsande Radio Shoes där det dyker upp både en Telephone lake och en Periscope snake.

Förklaringen till det ligger dock inte så djupt som i Lucy In The Skies utan att texten ursprungligen var en barnramsa som en av bandets medlemmar skrivit till sin nyfödda dotter.

Men att barnramsor och psykedelia kan ha med varandra att göra är ett gammalt faktum. Alice i underlandet inspirerade ju mer än ett LSD-testande popgäng på 60-talet.
Nits och LSD har dock inget som helst med varandra att göra. Giant Normal Dwarf är en popskiva. En välgjord och synnerligen intressant sådan för den som gillar det där lite snyggt anrättade och sofsitikerade. Jämför gärna med Vaya Con Dios. Antalet bra låtar är flera, antalet skruvade texter få.

Nr: 862/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar