The Musical Box: Liveplatta med väldigt bra ljud

torsdag 12 oktober 2017

Liveplatta med väldigt bra ljud

KAYAK – EYEWITNESS – 1981

Eyewitness är sista albumet med Kayak under storhetstiden. Men det blev en ganska snygg avslutning, det var bandets första liveplatta där låtvalet är bra och där ljudet är något av det bästa jag hört. Men om det verkligen är progressiv rock går att diskutera.
Kayaks skivor under det sena 70-talet och tidiga 80-talet tenderade att gå allt längre från progrock och allt närmare mainstreampop. Det var med viss tvekan jag skaffade den här skivan.

Kayaks tidigare album hade gått från frän syrerik progrock till tämligen fadd och fuktigt seg symfonisk rock. Album som Merlin, Periscope Life och Phantom Of The Night, deras tre sista studioplattor, var jag inte nöjd med och alla har för ganska länge sen fått lämna samlingen.
Jag kan inte påstå att Eyewitness är något mästerverk eller ens i närheten av Kayaks bättre album. Men skivan är en liten överraskning.

Visserligen har Kayak här samma sound som från sina senare studioalbum, men musiken känns vital och uppfriskande jämfört med de närmaste studioplattorna. Den kritik jag kan komma med är att det nästan låter för bra, ljudet är väldigt rent för att vara en liveplatta.

Men vad det gäller sånt finns det två sidor av samma mynt. Det finns inbitna progheads som vill ha liveinspelningarna serverade så nära studiooriginalen som möjligt, det får dem här.

Jag skulle till och med kunna tänka mig att det finns dem som klagar på att publiken stundtals är störande...

Nr: skulle in i samlingen, men blev utrensad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar