The Musical Box: Lampornas sken över Mississippi

söndag 2 juni 2019

Lampornas sken över Mississippi

SLADE – FAR FAR AWAY – 1974

Far Far Away var en ganska annorlunda hitlåt för att komma från Slade under den första halvan av 70-talet. Slade hade snabbt blivit hjältar med högljudda låtar som Mama Weer All Crazee Now, Gudbuy t´Jane och Cum On Feel The Noise.
Far Far Away var något helt annat, en melodisk poplåt där låtskrivarna Jim Leas och Noddy Holders förkänsla för Beatles visade sig. Far Far Away är en låt som har väldigt mycket av John Lennons och Paul McCartneys låtskrivande över sig. Nu var väl Slades fans inte helt oförberedda på ballader, bandets första singeletta, Coz I Luv You, var en ballad.

Far Far Away bröt en trend av en låt rad låtar där Noddy Holders vrålande hade varit den vinnande ingrediensen. Men fansen gillade låten ändå. Far Far Away tog sig upp till andra plats och blev därmed Slades sista gigantiska hit fram till 1983 då My Oh My lite otippat också tog sig så högt.
Det sägs att Noddy Holder skrev texten under en turné till USA, då han en kväll på hotellrummet satt och tittade ut över Mississippifloden. Senare samma dag fanns ett utkast till låten färdig som han döpt till ”Letting loose around the world”, vilket alla som kan låten vet senare blev en textrad. Och att de gula lamporna sken över Mississippi inte heller haded undgått Holders skarpa låtskrivarblick.

Far Far Away var den första och största singeln från albumet Slade In Flame, ett soundtrackalbum till en film med samma namn, som dock inte fick alls samma genomslag. Den brittiska singelns b-sida, Ok Yesterday Was Yesterday, hämtades från samma album. Men så var det inte överallt, den holländska pressen hade till exempel How Does It Feel på baksidan.

Nr: 138/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar