The Musical Box: Sting, Bob Marley och Afrika

lördag 1 juni 2019

Sting, Bob Marley och Afrika

MANFRED MANN´S EARTH BAND – SOMEWHERE IN AFRICA – 1982

Jag tror ingen mer än Manfred Mann´s Earth Band skulle få för sig att göra en Sting-cover, en Bob Marley-låt, afrikansk musik och synthrock på ett och samma album...och komma undan med det. Och dessutom göra det så bra. Somewhere In Africa är ett av gruppen bästa album.
Man skulle dock kunna misstänka att den afrikanska sviten på Somewhere In Africa är någon slags cynisk image-grej, typ ”rockstjärnor som bryr sig om tredje världen”. Två år tidigare, 1980, hade ju Peter Gabriel gjort Biko, och fått massor av hyllningar för sitt ställningstagande.

Men det tror jag faktiskt inte att det handlade om för Manfred Mann, han om någon borde väl veta, han är ju från Sydafrika. Trots en märklig blandning av låtar är Somewhere In Africa en av de Manfred Mann-skivor från 80-talet jag tycker bäst om.

Först och främst för Police-covern Demolition Man. Manfred Mann klär av låten naken bygger upp den igen och ger den en helt annan och betydligt synthigare innebörd än den ursprungliga versionen. Jag gillar Police idé med låten, men tycker nog ännu bättre om Manfreds, även om den kanske inte passar in i sammanhanget på skivan.
Det gör däremot Bob Marleys Redemption Song. För på Somewhere In Africa ligger tyngdpunkten på afrikansk musik. Manfred Mann har med sig en rad sydafrikanska musiker och släpper bland annat lös dem fullständigt i över tio minuter långa African Suite. Resultatet blir minst sagt spännande och är skivans höjdpunkt.

Det är ett synnerligen välgjort album, allt från produktion till bandet känns gediget, kvalitet helt enkelt. Jag funderar på om kanske Manfred Manns kärlek till sitt hemland hade något med detta att göra, att han ville göra något verkligt bra. Det lyckas han i så fall med, Somewhere In Africa är ett av få album med Earth Band som på allvar kan jämföras med gruppens stora skivor från 70-talet, Solar Fire och Messin´.

Manfred Mann´s Earth Band gjorde aldrig något liknande vare sig innan eller efter Somewhere In Africa. Det här är en udda skiva för att vara Earth Band och något för dem som gillar synthrock, världsmusik och Police på en och samma gång.

Nr: 379/2222

Har tidigare publicerat en liknande text om skivan, men tyckte när jag läste den igen att den inte gjorde skivan rättvisa. Så det här är en reviderad och till stora delar omskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar