The Musical Box: Police vuxenpop för en vuxen publik

söndag 11 januari 2015

Police vuxenpop för en vuxen publik

POLICE – SYNCHRONICITY – 1983

Alla kommer kanske inte ihåg detta nu. Men Synchronicity hotade 1983 Michael Jacksons Thriller som världens då mest sålda album. Men till skillnad från Police största kommersiella framgång någonsin lyckades Thriller behålla sin ställning. Synchronicity finns numera inte ens med på listan.
Det hindrar ju inte att Synchronicity fortfarande är ett riktigt bra popalbum. Visserligen är det i min mening det Policealbum jag rankar allra lägst, men i jämförelse med mycket annat står sig sista budskapet från Sting & friends väldigt väl i konkurrensen.

Låtar som Every Breath You Take (som nog är hela förklaringen till framgången, det blev en världshit flera gånger om), Wrapped Around Your Finger och King Of Pain förklarar man inte bort så enkelt.

Men jag gillade ändå Police tidiga skivor bättre, Outlandos d´amour, Raggatta Del Blanc och Zenyatta Mondatta.

På de skivorna hade de kvar sin oborstade rebelliska attityd som gjorde deras låtar så oemotståndliga.

Förändringen började märkas på näst sista skivan Ghost In The Machine, på Synchronicity var förvandlingen fullbordad. Police blev med Synchronicity ett popband som lirade vuxenpop för en vuxenpublik.

Att det skulle bli deras sista studioalbum tillsammans var det ingen som visste då, inte ens de själva.
Men man kan hur mycket som helst påstå att låtarna på Synchronicity bara är radioskval, mainstreampop eller välanpassad snygg vuxenpop. Man kan inte komma ifrån att det är ett synnerligen välgjort popalbum. Jämför gärna den här LP:n med XTC:s Skylarking.

Nr: 390/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar