The Musical Box: Vänsterradikala Floh De Cologne

fredag 30 januari 2015

Vänsterradikala Floh De Cologne

FLOH DE COLOGNE – FLIESSBAND BABYS BEAT-SHOW – 1970

Man skulle enkelt kunna avfärda den här LP:n som daterat, inaktuellt musikaliskt skräp. Floh De Cologne är nämligen en samling tyska studenter som när de låg vid universitetet i Köln spelade in en rad LP-skivor för att nå ut med sitt politiska budskap.
Eftersom det var tidigt 70-tal och Tyskland handlar det givetvis om synnerligen vänsterradikala åsikter, förmodligen inte alls långt från den värld Andreas Bader och Ulrike Meinhof såg framför sig.

Gruppens andra skiva hette till exempel ”Vietnam” och var en massiv kritik mot USA och kriget mot vietnamesiska befolkningen.
Fliessband Babys Beat-Show är gruppens tredje LP och kan nog sägas vara något mer anpassad för en bredare lyssnargrupp än bara militanta vänsterradikaler.

Det lyckades Floh de Cologne med över förväntan, det finns till och med vissa kritiker som anser att den här LP:n är en av de bättre krautrockalbum som gjorts. Å andra sidan finns det också dem som fortfarande menar att...(se inledningen).

För min del har den här LP:n blivit lite av en favoritskiva. Dels för att Floh De Cologne bär en sådan ohejdad ilska och våldsam passion.

Nej, Floh De Cologne pratar, ropar ut sina politiska budskap, vilket sedan följs upp med musikaliska avsnitt klart inspirerade av allt från psykedelisk västkustrock till folkmusik och spacerock.

Märkligt nog blir denna ihopkokade soppa av musik och engagerade texter riktigt spännande att lyssna på.
Att det är någon form av krautrock har jag inga som helst tvivel om. Floh De Colognes egenartade genre borde inte alls vara obekant för oss som är uppväxta i Sverige i början av 70-talet.

Likheterna med den svenska proggen är slående, även om jag så här på rak arm inte kan komma på något svenskt band att jämföra med.

Nr: 553/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar