The Musical Box: Tummad flottig och repig

måndag 26 januari 2015

Tummad flottig och repig

CANNED HEAT – HALLELUJAH – 1969

Canned Heats Hallelujah är en av de mest avslappnade och sköna plattor jag har i min samling. Det är musik för folk som inte tycker om musik. För det här går inte att tycka illa om, inte ens om man inte tycker om musik.
Min Hallelujah är en urkund i kraftig vinyl, tummad, flottig och lätt repig på liberty-etikett. Den står där som den när som helst kan börja leva sitt eget liv. Ett fragment av John Steinbecks USA i Vredens druvor. En berättelse och saga.

Same All Over, Changes My Way, Canned Heat och Sic´Em Pigs är skitig amerikansk bluesrock med visioner om en annan värld.
Bob Hites påträngande röst är hypnotisk och förklarar rockens innersta väsen. Andrasidans Get Off My Back är totalt vansinne. Down in the Gutter But Free skulle inte Muddy själv gjort bättre.

Hallelujah är ett monument, en plågsam påminnelse, ett dåligt samvete, men ändå en barnslig lek med ord och bilder. Hallelujah går inte att vara utan.
Det är Canned Heats fjärde album och gavs ut 1969. Det är inte någon av gruppens mest kända. Det finns ingen hitlåt på skivan, men den räknas ändå som en av bandets främsta.

Här visar Canned Heat en annan och bredare sida än tidigare. Klassisk bluesrock blandas med avantgardejazz, amerikansk folkmusik och psykedelisk rock hämtad direkt från Grateful Dead.

Det är sällan jag spelar den nu för tiden. Jag borde göra det oftare.

Nr: 754/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar