The Musical Box: Lou Reed, ett kassettband och en sittplats på tåget

lördag 17 januari 2015

Lou Reed, ett kassettband och en sittplats på tåget

LOU REED – LEGENDARY HEARTS – 1983

Är detta en okänd Daft Punk-skiva? Nä, nä. Legendary Hearts är en Lou Reed-platta gjord innan de båda gossarna i racerbilshjälmar ens var påtänkta.
Sorry...för alla som gillar elektro. Men kul för oss som alltid haft ett gott öga till gamle Lou. Legendary Hearts är nämligen förbannat bra. 
Om nån säger nåt annat behöver du inte tro dem. Antingen har de bara lyssnat genom plattan lite snabbt, eller så jämför de den med dess föregångare, The Blue Mask, som anses vara en av Lou Reeds bästa 80-talsplattor.

Så här gick det till när jag köpte den:
Jag hade bråttom hem från skolan i Stockholm, skulle till Jönköping men först hem till Åkeshov och packa. Men jag upptäckte ändå skivan i skyltfönstret i en affär vid Sergels torg, nyinkommen.

I det läget tänkte jag inte utan rusade in, köpte skivan och hann precis med rätt t-bana. Insåg när jag satt där att jag inte skulle hinna lyssna på skivan på de två veckor jag var i Jönköping.

Så under tiden jag packade resväskan spelades jag över den på kassett och hann precis färdigt innan det var dags att sticka. Tänkte jag skulle lyssna på den flera gånger på tåget i min walkman, den tidens tekniska underverk.

Men inte. Det var överfullt på tåget, en fredag eftermiddag, så någon sittplats fick jag inte förrän tåget släppt av en massa folk i Norrköping. Först då fick jag sittplats och tid för Legendary Hearts...

Om det är orsaken till att jag fortfarande har ett ganska gott öga till denna LP vet jag inte.

Men jag kommer ihåg att jag verkligen längtade efter att få höra den (möjligtvis var det så att jag längtade efter att få en sittplats på tåget).

Kanske är det därför jag även nu för tiden blir både lugn och upprymd av att lyssna på Legendary Hearts, som dock inte uppenbarar sig direkt som en av Lou Reeds kanske bästa album.

För min del tog det lite tid...tiden på tåget mellan Norrköping och Jönköping...två timmar och 40 minuter. Hur många gånger hinner man spela en LP på den tiden?

Inser nu att det här kanske inte var en särskilt informativ text för den som vill veta mer om Legendary Hearts. Så kan det bli ibland. Jag får hänvisa till Allmusic.com, vars recensent gillar den skarpt.

Nr: 380/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar