The Musical Box: Roger McGuinn och en glamrockare

lördag 31 januari 2015

Roger McGuinn och en glamrockare

ROGER McGUINN – CARDIFF ROSE – 1976

Att tussa ihop Roger McGuinn med en brittisk glamrockgitarrist låter kanske inte som världens smartaste projekt. Men jag kan meddela att det gick bra. Cardiff Rose är lysande rockplatta, även om det säkert finns en hel del folkrockentusisater som påstår det motsatta. Roger McGuinn och Mick Ronson blev tillsammans en gnistrande duo.
När Byrds splittrades definitivt 1973 gav sig medlemmarna ut i egna soloprojekt. Roger McGuinn gjorde under 70-talet en rad spännande plattor. 1976 kom Cardiff Rose, överraskande nog producerad av glamrockgitarristen Mick Ronson.

Men de hade träffats när de båda medverkade i Bob Dylans Rolling Thunder Revue och insåg väl där att de borde göra något ihop.

En kombination av McGuinns folkbaserade innerliga rockmusik och Ronsons mycket speciella gitarrsound verkade vara en omöjlighet.

Men jag tycker det blev ruskigt bra, men kanske lite tuffare än vad byrdsgitarristen själv räknat med. Låten Rock And Roll Time är mer brittisk glamrock än man någonsin skulle tänka sig Roger McGuinn spela in.

Men den är ett undantag. Mick Ronson tog inte över showen på något sätt. I stället är Cardiff Rose en LP med ett både luftigt och fräckt sound där Roger McGuinn själv står i centrum.

Det är över 30 år sedan, men McGuinns tolvsträngade gitarr får det fortfarande att gå rysningar längs ryggraden. Take Me Away, Jolly Roger och framför allt Partners In Crime är nog skivans starkaste nummer. En dylan-cover finns också med, Up to Me.

Cardiff Rose är absolut en kul skiva att plocka fram emellanåt.

Nr: 140/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar