The Musical Box: Pretty Things jämngamla med Stones

söndag 25 januari 2015

Pretty Things jämngamla med Stones

PRETTY THINGS – LATEST WRITS-GREATEST HITS – 2000

Bildat redan 1963 är detta kultband ett av världens äldsta nu levande rockband.
Jodå, Pretty Things gör fortfarande en hel del spelningar och är ute på turnéer.
Bandet är jämngammalt med Rolling Stones och från 60-talet gått igenom fler faser än något annat band – och har överlevt. På 60-talet lirade de rhythm´n´blues och psykedelia.

Faktum är att Pretty Things anses av både kännare och musiker vara ett av de främsta psykedeliska rockbanden genom tiderna, vilket de dock aldrig fått något större erkännande för.

På 70-talet gick Philip May över till glamrock, där LP:n Silk Torpedoes anses vara en av den genrens starkaste album. Sen blev det arenarock...och så där har det fortsatt...
Orsaken till att Pretty Things hamnade i min skivsamling är helt och hållet David Bowies fel. Men inte för hans låt Oh You Pretty Thing. På sin cover-LP PinUps tog Bowie nämligen med Pretty Things-låten Rosalyn, vilket jag tyckte – och fortfarande tycker – är den skivans fräckaste spår.

Bowie snodde en låt till, Don´t Bring Me Down, nästan lika bra den. När jag sen fick höra Pretty Things insåg jag att deras versioner minsann var strået vassare. Båda är en låtar från gruppens tidiga år som rhythm´n´ blues-band.

Självklart borde jag ha legendariska LP-skivor som Get The Picture, The Pretty Things, S.F Sorrow och Parachute i samlingen. Men det är fler som vill det, så priserna har än så länge varit lite för höga. Men de står på ”wanted-listan”.

I väntan på det får jag nöja mig med denna CD som täcker in stora delar av Pretty Things karriär.

Nr: 179/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar